INAGURACIJA

Suradnja sa susjedima zajednički prioriteti novog Predsjedništva

predsjedništvo
VL FOTO
11.11.2010.
u 08:10

Svi moramo pokazati političko strpljenje, kazao je Radmanović koji će biti i prvi predsjedatelj

Predsjedništvo BiH prva je institucija vlasti u Bosni i Hercegovini koja je konstituirana sukladno rezultatima izbora održanih 3. listopada. Na konstituirajućoj sjednici, koja je imala svečani karakter, Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović preuzeli su dužnost i od jučer faktički imamo novog kolektivnog šefa države.

Prva obraćanja

U svojim prvim obraćanjima sva trojica su istaknula značaj integracije BiH u Europsku uniju i suradnje sa susjednim zemljama. Ostali prioriteti im se donekle razlikuju, pa su tako Izetbegović i Komšić istaknuli značaj integracije u NATO savez, dok Radmanović taj proces nije ni spomenuo, ali zato nije propustio naglasiti potrebu zatvaranja OHR-a i prestanak međunarodnog arbitriranja i nametanja rješenja u BiH.

-Moramo preuzeti političku odgovornost i ispuniti dana obećanja. Vrijeme koje je pred nama bit će odlučujuće za daljnju budućnost BiH i zapadnog Balkana. Svi u BiH moramo pokazati političko strpljenje, kazao je Radmanović koji će biti prvi predsjedatelj u ovom sazivu Predsjedništva BiH u sljedećih osam mjeseci.

Izetbegović je istaknuo da je vrijeme za pozitivan rasplet i da je potrebno žurno usvojiti reforme, u čemu Predsjedništvo BiH, kako je kazao, treba dati poseban doprinos.

Predsjedništvo mora biti primjer ostalim dužnosnicima, poručio je Izetbegović istaknuvši u prvi plan potpunu provedbu procesa povratka izbjeglica.

Nove podjele


Komšić je upozorio da napredak ostvaren u protekle četiri godine nije zadovoljavajući te da BiH ne može podnositi nove podjele i politiku bez morala. Kazao je da će svom mandatu skrbiti o interesima i položaju hrvatskoga naroda u BiH, ali da će se boriti i za svakog građanina ove zemlje.

-Za mene ste svi moji, moji Bosanci i Hercegovci. Ja vas i ne mogu i ne želim dijeliti, kazao je Komšić.

Prema službenim rezultatima izbora, Željko Komšić je osvojio 337.065, Nebojša Radmanović 295.629 glasova, a Bakir Izetbegović 162.831 glas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?