Uzbuna

Superbakterije prijete zarazom iz Brdovca

gorjak
Foto: Pixsell
1/3
Autori: Sonja Hoffman, M.Ambruš-Kiš, S.Županić/VLM
23.09.2010.
u 08:00

Stručnjaci upozoravaju da se u Brdovcu ne pije čak ni prokuhana voda

Večernji list je u posjedu analize mulja iz potoka Gorjak kod Brdovca, zapadno od Zaprešića, iz koje proizlazi da kemikalije i antibiotici, koje su Pliva i Kvasac desetljećima ispuštali, prijete zagađenjem vodocrpilišta i širenjem superbakterija. Analizu koju su naručile Hrvatske vode, a dovršila je trojica doktora znanosti i suradnika iz Instituta Ruđer Bošković u svibnju 2008., najvjerojatnije smo dobili baš sada zbog izlijevanja Save na tom području na koje nitko nije računao, a koja je preplavila suhi potok ograđen žicom i natopila mulj koji u sebi krije opasnost po zdravlje, živote i okoliš bitno veću nego u bilo kojem drugom poplavljenom području.

Zatrovane hrana i voda

- Pliva je u Gorjak ispuštala vode posljednjih 30 godina, što su nedavno preusmjerili u kanalizaciju. No, u koritu je ostao akumulirani otpad za koji sumnjamo da je visokotoksičan, ali ne možemo biti sigurni jer Pliva vodi informacije pod zaštitom poslovne tajne - kazala nam je mještanka Mirjana Brdovec koja živi 300 metara od potoka koji se u narodu zove Smrdljivka, što je ušlo i u neke službene dokumente.

Ona je sada očajna jer joj je kuća poplavljena, a mještani ne znaju smiju li se koristiti hranom iz poplavljenih vrtova za sebe ili životinje.

- Dogodilo se točno ono na što smo godinama upozoravali - kaže Vlasta Petrač iz građanske udruge Ekoturistiko i dodaje da ni Hrvatske vode ni tvrtka APO, koja je angažirana na sanaciji potoka, ne nude neko naročito rješenje.

Za analizu na 67 stranica znalo se da postoji, ali su je Hrvatske vode odbijale objaviti iako su to, pozivajući se na zakon, tražile mnoge udruge - od Ekoturistike iz Brdovca do Zelene akcije i HHO-a.

Večernji list je već pisao da je Ministarstvo poljoprivrede 25. kolovoza 2007. protiv Plive i Kvasca već podnosilo kaznene prijave zbog teških onečišćenja i tražilo trenutačnu zabranu proizvodnje. Tvrtke su otpadne vode preusmjerile u zaprešićku kanalizaciju, no analiza je, na stranici 51, pokazala da iz mulja Smrdljivke prijete tri iznimne opasnosti:

– Mulj u kojemu su opasni sastojci iz otpadnih voda mogao bi zagaditi vodocrpilište Šibice.

– Uklanjanje mulja s teškim metalima, amonijakom, sulfidima i drugim kancerogenim tvarima u (nikad započetoj) sanaciji mogao bi otrovne tvari ucijepiti u dublje vodonosne slojeve.

– Desetljećima ispuštani antibiotici i kvasci stvorili su okoliš s bakterijama otpornima na antibiotike, a kvasci se u prirodi prometnu u hormon estrogen.

Opasnost za pacijente

Analiza je pokazala da je makrolidnih antibiotika bilo i više od 80 miligrama po kilogramu! Dr. Arjana Tambić iz Klinike za zarazne bolesti koja se godinama bavi opakom “bolničkom” bakterijom MRSA-om opisuje kakva je opasnost od bakterija otpornih na antibiotike:

– Te su bakterije ponajprije opasne za pacijente u bolnicama, ako bi do nas dospjele kroz vodovod. One napadaju ljude s oslabljenim imunitetom. U zdravih ljudi one mogu biti pritajene, začahurene godinama, a postati opasne po život na prvi pad imuniteta – kaže dr. Arjana Tambić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?