dubrovnik

Sultan traži isključivo svježe mlijeko, puno voća i – feferone

omanski sultan Qaboos bin Said Al Said,dubrovnik,jahta,kruzer (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
23.04.2012.
u 20:00

Ni danas bogati vladar nije otišao u šetnju gradom u kojem će ostati do 5. svibnja, kao ni 2003. kada je došao prvi put

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, omanski sultan Qaboos bin Said Al Said (71) nakon devet je godina ponovno u Dubrovniku. Od nedjelje je na svojoj superluksuznoj 156-metarskoj jahti “Al Said”, s koje, kako svjedoče u gruškoj luci, još nije sišao. Hrvati koji su jučer poslom bili na jahti sa šest paluba sultanovim se odajama, kako pričaju, nisu ni približili. Ništa neočekivano, kada je sultan bio 2003. u Dubrovniku ni jednom nije viđen ni u šetnji.

Gosti u hotelima

Boravak bliskoistočnog omanskog državnika u Dubrovniku počeo je s pratnjom od četiristotinjak ljudi, a do kraja boravka najavljenog za 5. svibnja brojka će narasti na 600. Ekskluzivnog je gosta jahta “Al Said”, jedna od pet najvećih na svijetu, u dubrovačkoj luci Gruž čekala od 30. ožujka, kao i nešto skromniji prateći brod za logistiku “Fulk Al Salamah”, dug 130 metara. No, svejedno dovoljno velik da prihvati dva helikoptera i desetak mercedesa S klase, svjedoče Dubrovčani.

Dio sultanovih gostiju, među kojima su i omanski ministri i drugi visoki dužnosnici, smješten je u dubrovačkim hotelima.

Oko 50 ih navodno boravi u “Hilton Imperijalu” te tridesetak u hotelu “Libertas Rixos”. Zasigurno ne spavaju u najjeftinijoj “Hiltonovoj” sobi od dvjestotinjak eura po noći, što u hotelu ne žele potvrditi zbog, kako kažu, zaštite privatnosti i identiteta svih svojih gostiju.

Riba iz Omana

Nešto je lakše, međutim, doznati što prebogati gost iz Omana voli jesti.

– Ujutro želi isključivo svježe mlijeko, jogurt, kroasane, francuski i obični kruh. Tražio je i arapski kruh, koji nije sličan našem, međutim, u Dubrovniku ga nema. Sve to mora biti na brodovima već do šest sati. Za sultanovu jahtu i prateći brod ide i jako puno voća i povrća, u tjedan dana to će zasigurno biti nekoliko tona jagoda, dinja, grožđa, borovnica, ananasa... Ali ne i pitaja (dragon fruit), voća koje su tražili, ali ga kod nas nema. Tegljači s voćem stižu i iz Njemačke, a meso i riba iz Omana - priča Dubrovčanin koji je uključen u lanac opskrbe omanskih brodova. U narudžbenicama je za hrvatske dobavljače i domaće začinsko bilje, a naročito je traženo ukiseljeno povrće te posebice – feferoni. Namirnice se sortiraju u tri skupine: za prateći brod, jahtu i osobno sultana i najbližu pratnju, kamo ide - najbolje od najboljeg.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije