TOČKA NA I

Šukeru uspjelo biti antipatičnijim i od Igora Štimca

\'22.12.2010. Rijeka, Humanitarna nogometna utakmica na Kantridi izmedju Vatrenih 90 i Legendi Rijeke, povodom 20 godina od utakmice Hrvatska-Rumunjska. Bilic, Suker i Boban sa malim nogometasima. Pho
Goran Kovacic/PIXSELL
27.12.2010.
u 10:13

Davor Šuker je brend i Davor Šuker će biti predsjednik HNS-a! rekao je za sebe vatreni strijelac, koji je pokazao da je iza Štimca po znanju i spremnosti da bude vođa.

Šukerov lob-gol Peteru Schmeichelu na Euru 1996. godine otkrit će svu nogometnu genijalnost najpopularnijeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Ili gol Ircima u posljednjim sekundama maksimirskog mučenja 1999. Igrao je s Diegom Maradonom koji je rekao:

- Nikada nisam vidio igrača s boljim osjećajem za gol. Gurnem loptu u kazneni prostor i znam da će Davor to zabiti.

Večernji list ovih dana 39. put zaredom bira najboljeg nogometaša na ovim prostorima. Pogađate, Šuker je i tu naj naj, čak šest puta je dizao Sikiričina pobjednika u zrak, a prvi pratitelji to su uspjeli samo tri puta. Za Uefin 50. rođendan Šuker je izabran za najboljeg igrača iz Hrvatske.

Boban je bio veliki kapetan, Prosinečki najgenijalniji tehničar, ali nitko nikada nije stekao takvu slavu kao Šuker. Njegovoj nogometnoj karijeri doista možemo komplimentirati danima, tjednima, mjesecima. Francuzi bi rekli: Chapeau!

Prijatelj s ubijenim Pokrovcem

Svjetla najvećih stadiona ugasila su se i počelo je 'drugo poluvrijeme' života Davora Šukera. U tih desetak godina od kada je u odijelu Davor je najviše bio okupiran svojom nogometnom akademijom, pomalo se bavio i trgovinom, investirao je u nekretnine, a imao je jedno vrijeme kao i svi bivši veliki igrači malo i menadžerskih sklonosti. Pa se tako, nakon što je za vrijeme karijere prijateljevao s pokojnim Zlatkom Bagarićem i s Krojfom (nije riječ o nizozemskom virtuozu s brojem 14), zbližio i s Dinom Pokrovcem, koji se brinuo za karijeru Nike Kranjčara. Pokrovca su u mafijaškom stilu ubili na kućnom pragu, a Davor se tada potpuno povukao iz javnosti. Sve do kraja 2008. godine kada, je postao počasni građanin Osijeka. Tomu su prethodili prosvjedi navijača Osijeka popularne Kohorte, koja ga je optužila da ga NK Osijek uopće ne zanima i da zaobilazi rodni grad. Tada je najavio da želi jednog dana postati predsjednikom HNS-a. Prije gotovo godinu dana u ovoj sam kolumni napisao: "Danas se ulaznica za otmjenu nogometnu ložu kupuje kod Zdravka Mamića." I kao da me Davor poslušao, upravo je to učinio u trenucima kada su Mamić i Marković polako gubili bitku sa Štimcem. Nakon pobjede Mamićeva klana, Šuker je gostovao u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. S druge strane sjedio je Igor Štimac, gubitnik izbora, koji pravicu još traži u pravu. No, ta je utakmica izgubljena, Štimac će biti oporba, a Šuker je sam najavio kako će izgledati njegov put. Najprije je bio odvjetnik gazdi:

- Ne možemo opravdavati Zdravka Mamića u postupku s novinarima, ali najvažnije je da je Dinamo uspješan. Svojim ulaskom u HNS obavezujem se da će se Zdravko sigurno bolje ponašati.

Retorika prethodnika

U živoj raspravi Davoru Šukeru je u u jednom trenutku 'pobjegla lopta', što mu se u karijeri nije događalo.

- Davor Šuker je brend, Davor Šuker će biti predsjednik HNS-a, uključio sam se da spasim ovu demokraciju!

Bio je to autogol, u tom je trenutku uspio biti antipatičniji od Igora Štimca, koji u ovom trenutku u svakom pogledu izgleda puno spremniji za sportsku funkciju. Elokventniji je, poznaje propise i statute HNS-a, ulaže u sebe, obrazuje se. Šuker je obećao da će sve to naučiti, ali retorika kojom je nastupio pred svekolikim auditorijem samo nam govori da će se ponašati isto kao Vlatko Marković koji je nebrojeno puta izjavio: "Bit ću predsjednik dokle god ću to željeti", da podržava stav, nastup i politiku Dinamova gazde.

Dakle, za hrvatski nogomet i dalje neće biti prevelike sreće. Štimac nije pobijedio i to možda i nije loše, ali ako ovakav Šuker, na ovakav način želi voditi našu nogometnu kuću onda će to ponovno biti poraz. Nažalost, bio je to "Šuker kommt zu letzt" na kraju godine koju su obilježili Mamić, Marković, Štimac, Svaguša, Kerum, nogometaši "u offsideu" u Remetincu. A bio je najbolji centarfor kojeg smo ikada imali...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije