CIN

Sudovi u BiH oslobode trećinu optuženih - uvjetno ili uz novac

\'sudnica, sudacki cekic\'
Ilustracija
10.06.2011.
u 11:09

Analizirajući trajanje istraga novinari CIN-a su utvrdili da one uglavnom traju mnogo duže od zakonom predviđenih šest mjeseci.

Zatvorsku kaznu za korupciju u BiH dobije tek svaki peti osuđenik, iako je ona propisana zakonom za većinu koruptivnih djela. U proteklih pet godina optuženi su oslobođeni u trećini od 1.458 suđenja za korupciju, navode iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Izricanje kazni

Sudovi su izrekli samo 211 zatvorskih kazni. U ostalim slučajevima osuđeni su dobili uvjetne i novčane kazne, pokazuju podaci Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, nadležnog da imenuje i razrješava tužitelje i suce te unaprjeđuje rad pravosuđa. Optužnice protiv pojedinih političara padaju na sudovima, a velik broj njih bude pomilovan i prije početka izdržavanja kazne ili nakon nekoliko mjeseci zatvora. “Ovakva kaznena politika je čak motivacija za nova kaznena djela”, kaže Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH. Pred ovim sudom je u proteklih pet godina pod optužbom za korupciju procesuirano 25 osoba, ali su zatvorske kazne izrečene samo trojici. Protiv njih pet suđenje je u tijeku, ostali su oslobođeni ili su dobili uvjetne ili novčane kazne. Kreso kaže da predsjednici sudova ne mogu narediti sucima da donose strože presude, mogu djelovati samo savjetodavno. U istom razdoblju sudovi u FBiH su zatvorom kaznili 13 posto osuđenih za korupciju, a sudovi u RS-u 30 posto. Najstrože su korupciju kažnjavali sudovi u Brčko Distriktu, dosudivši zatvor u 71 posto slučajeva. Damjan Kaurinović, predsjednik Apelacijskog suda Brčko Distrikta, kaže da su blage presude jasan pokazatelj da pravosuđe u BiH procesuira samo sitne slučajeve.

Zabrinjavajuće razmjere

Osim toga, sudovi u BiH izriču sve manje presuda za korupciju, iako broj prijavljenih slučajeva raste. Tako su tužitelji krajem prošle godine radili na 3.615 prijava, što je skoro 900 prijava više nego 2004. Istodobno, sudovi su procesuirali 238 predmeta, odnosno 136 predmeta manje nego pet godina ranije. Korupcija u BiH poprima zabrinjavajuće razmjere, stoji u pismu iz studenoga 2010. kojim je Milorad Novković, predsjednik VSTV-a, pozvao sve suce i tužitelje u BiH na oštriju borbu protiv korupcije. Upozorio ih je da će biti tražena njihova odgovornost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?