Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Suđenje Boljitkovim bombašima zbog bombe na HDZ-ovce

Tužiteljstvo u optužnici navodi da je cilj autobombe bio zaustaviti uspostavu vlasti
28. rujna 2011. u 10:25 1 komentara 7 prikaza
terorist
Foto: VL FOTO

Jučer je čitanjem optužnice započelo suđenje bivšim visokim dužnosnicima i aktivistima Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) koji se terete za teroristički napad na dužnosnike HDZ-a BiH u proljeće ove godine. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zijad Dervišević nabavio sredstva radi njihove upotrebe za izvršenje terorističkog napada, dok su optuženi Amel Sefer i Saša Bonić napali na fizički integritet osoba radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, kao i ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH. Optuženi Sefer je, kako se navodi u optužnici, u svojoj kući nedozvoljeno držao eksplozivne tvari. Tužiteljstvo BiH podiglo je početkom kolovoza optužnicu protiv triju osoba koje se terete za teroristički napad autobombom na dvojicu zastupnika HDZ-a BiH u travnju ove godine u Zenici, u što je umiješan i Dervišević.

Uz Derviševića koji se tereti da je bio naručitelj podmetanja eksplozivne naprave, optuženi su i Sefer i Bonić koji su nabavili nagaznu minu tzv. paštetu te je postavili pod kotač vozila Pere Mamića, HDZ-ova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Za vrijeme eksplozije u središtu Zenice na službenome parkiralištu Zeničko-dobojske županije zajedno s njim u automobilu bio je i županijski zastupnik HDZ-a BiH Iva Tadić, koji je i izaslanik ove stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH. Osim materijalne štete na automobilu, Tadić i Mamić nisu zadobili ozljede. 
“Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem uspostave tijela vlasti u FBiH, kao i utjecati na uspostavu tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt”, navode iz Tužiteljstva BiH.