U SUSRET PRESUDI

Sudbina hrvatskih generala u Haagu briga cijele Hrvatske

\'general ante gotovina, dunja zloic gotovina\'
Foto: Arhiva VL-a
1/4
14.04.2011.
u 12:00

Gotovinina Dalmacija, Čermakovo Zagorje, Markačeva Podravina kao i cijela Hrvatska pripremaju se za doček junaka, ali i strepe

Kad su se prije dvanaest, trinaest godina Ante i Dunja Gotovina u Zagrebu useljavali u novi stan, bio sam u društvancu koje su pozvali u goste. Generalu sam donio na dar knjigu "Povijest Jugoslavije" Hrvoja Matkovića. Pružajući mu je, rekao sam: "Evo, da vidite protiv čega ste se borili". Nasmiješio se i, kako mi se učinilo, malo iznenadio neobičnošću a možda i prikladnošću dara.

Došao sam u Haag tragom te njegove borbe protiv Jugoslavije koja traje i danas. Ne nosim mu dar, njegov stan već desetak godina nije Hrvatska, nije sa svojom obitelji ni sa svojim narodom. Ovamo sam došao da za Večernjak pišem o presudama Gotovini, Čermaku i Markaču, ali se najmanje ćutim kao novinar.

Famozna Carla del Ponte

Otkad mi je prije određenog vremena glavni urednik rekao da ću ići u Haag, ne napušta me osjećaj prisile, ne profesionalne nego one s kojom cijela Hrvatska već dugo mora podnositi uzništvo svojih heroja, a ja je sada imam kao teret u poslu. Odavde se ne može izvještavati a da i sami ne osjećate kako pripadate događaju zbog kojeg ste došli.

Možda u hrvatskoj povijesti nije bilo sudbina pojedinaca koje su bile takva briga cijele nacije kao što su sudbine generala kojima će sutra biti izrečene presude.

Gotovinina Dalmacija, Čermakovo Zagorje, Markačeva Podravina kao i cijela Hrvatska pripremaju se za doček svojih junaka, ali i strepe.

Otkad je Gotovina u bijegu i u Haagu, bilo je različitih anketa u kojima se građane pitalo bi li ga prijavili kad bi ga vidjeli, anketa o njegovoj nevinosti, o dvojbi – Gotovina ili Europa...

Golema većina odgovora bila je u prilog generalu, kadšto i 90 posto! Razlog je jednostavan – poslije brutalne agresije, divljaštva, nezapamćenih stradanja, rušilaštva i poniženja okupacijom gotovo trećine teritorija, kojom je zemlja bila presječena, došla je Oluja i Hrvatska je oslobođena. Kao zapovjednik u toj akciji, Gotovina će iz heroja nakon podizanja optužnice prerasti u nacionalni mit.

Na žalost, mit koji će sve vlasti i dio medija u posljednjih desetak godina žrtvovati krojiteljima političkih sudbina malih naroda pod izlikom pravde, europskih vrijednosti i drugih apstrakcija te hrvatskih nacionalnih interesa.

Famozna Carla del Ponte, koja će, unatoč protivljenju nekih članova svoga tužiteljskog tima, amnestirati vrh agresorske JNA te nikad neće podnijeti tužbu protiv Kadijevića, Adžića i drugih najvećih srpskih zločinaca, godinama je bila stvarna vladarica Hrvatske pred kojom se padalo na koljena i prema kojoj je hrvatska vlast bila kudikamo servilnija nego što je to sama tražila.

  • Cijelu priču Milana Ivkošića pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?