Dan odluke

Sudac Lagumdžija odlučuje o sudbini Tihomira Purde

\'UNUTRASNJA  06.12.2011. VUKOVAR - Tihomir Purda  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
\'Branimir Bradaric/Vecernji list\'
01.02.2011.
u 08:30

Uzima li se kao dokaz protiv Purde njegova izjava koju je dao nakon mučenja, onda je tu riječ o počinjenju ratnog zločina protiv njega.

U utorak u 14 sati sudsko vijeće Suda BiH pod predsjedanjem suca Halila Lagumdžije raspravljat će o zahtjevu Srbije da joj se izruči hrvatski državljanin Tihomir Purda. Njegovu obranu zastupat će Josip Muselimović i Ana Primorac, a stranu optužbe tužiteljica BiH Jadranka Lokvić Misirača. Odluka zacijelo neće biti donesena u utorak, a kad bude donesena, na nju je moguća žalba apelacijskom vijeću istoga suda. Sudsko vijeće mora razmotriti postoji li osnovana sumnja da je Purda počinio ratni zločin, na temelju svih dokumenata u spisu, među kojima su i rezultati do kojih je došao Davor Petričević, županijski državni odvjetnik u Osijeku, prema kojima nije bilo ni kaznenog djela. Konačnu odluku o izručenju ipak ne donosi sud, nego ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. Purdi je određen pritvor do 14. veljače, a ukupno mu pritvor može biti produljen na najdulje 6 mjeseci.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će sarajevsko sudsko vijeće ocijeniti dokaze u spisu, među kojima je i sporna izjava uzeta od Purde u trenutku dok je bio zarobljenik u Srbiji, što predstavlja kršenje ženevskih konvencija. A ako je prije uzimanja te izjave bio mučen, bila bi zapravo riječ o ratnom zločinu počinjenom protiv Purde.

Profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević kaže kako bi prednost u slučaju Purda svakako trebalo imati hrvatsko pravosuđe jer je on hrvatski državljanin i zločin za koji ga se tereti zbio se na hrvatskom području. Ističe i da je po njenu mišljenju DORH pogriješio jer je proveo istragu prije nego što je preuzeo kazneni postupak. Umjesto toga, kaže ona, bilo bi dovoljno na temelju spisa, u kojem su zacijelo postojale osnovane sumnje, zatražiti izručenje i preuzimanje kaznenog postupka. – Kazneni postupak ne znači da netko mora biti osuđen ili oslobođen – ističe Đurđević. Međutim, pitanje je kako se može zatražiti preuzimanje postupka u kojem se sumnja temelji ponajviše na priznanju uzetom od zarobljenika, što ne može biti dokaz. Državno odvjetništvo zaista je u vrlo kratkom roku, od nekoliko dana, saslušalo 30-ak svjedoka.

Ovih dana, zacijelo i zbog slučaja Purda, u Srbiji se prvi put pisalo o tome što se događalo s hrvatskim zarobljenicima na području Srbije, što su sve morali pretrpjeti i koliko ih je izgubilo život. Iz srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine poručuju da je zaista počeo pretkazneni postupak, a bilo bi zanimljivo znati i pod kojim je uvjetima uzet iskaz od zarobljenika Tihomira Purde. Od srbijanske strane očekuje se i da konačno riješi pitanje arhiva vojnih sudova, za koje tamo kažu da ne znaju koliki broj predmeta protiv hrvatskih državljana još sadrže. Purdin odvjetnik Josip Muselimović kaže da tužitelji navode smrt dvojice vojnika koji nisu identificirani, a sumnje slabi i podatak prema kojem je jedini identificirani vojnik Boban Gačić preminuo u vukovarskoj bolnici, što potvrđuje svjedočenje Petra Janjića da su Gačića zapravo pokušali spasiti.

O slučaju Purde raspravljatt će i sudsko vijeće Suda BiH, no odluku ne mora donijeti odmah, o žalbi na tu odluku odlučuje Apelacijsko vijeće, a konačnu odluku donosi ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije