ODLUKA

Sud odbacio Jurišićevu tužbu protiv HDZ-ove vlade

Jurišić
Tomislav Milićević
27.10.2010.
u 07:56

Sud Juršiću zamjera da prema važećim pravnim propisima nije formulirao svoju tužbu

Tužba kojom je bivši premijer Vlade Zapadnohercegovačke županije Zvonko Jurišić pokušao osporiti izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi početkom kolovoza ove godine od većine zastupnika u županijskoj Skupštini u potpunosti je odbačena.

Zahtjev odbačen

U odluci Županijskog suda ZHŽ-a, nakon što se ovim problemom iz proceduralnih razloga odbio baviti Ustavni sud Federacije BiH, stoji da se zahtjev dr. Zvonke Jurišića za zaštitu slobode i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom FBiH odbacuje kao neutemeljen. Ovom odlukom i konačno je završena politička trakavica koja je uoči općih izbora u BiH poslužila za različite vrste političkih razračunavanja, prijetnji ubojstvom te bacanjem eksplozivne naprave pred obiteljsku kuću predsjednika Skupštine ZH županije Zlatana Jurilja. U objašnjenju koje je potpisao županijski sudac Mile Zeljko stoji da se podnošenje zahtjeva za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom Federacije BiH, a na koje se pozivao Jurišić, obavlja sukladno primjeni odredbe Zakona o upravnim sporovima. Sud Juršiću zamjera da, prema važećim pravnim propisima, nije formulirao svoju tužbu u kojoj se poziva na zaštitu sloboda i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom. Nadležni sud će odlukama odbaciti tužbu u svakom stadiju postupka (čl. 25 st. 2 Zakona o upravnim sporovima), između ostalog, ako utvrdi da je očito da se upravnim aktom koji se tužbom osporava ne dira u pravo tužitelja ili njegov izravni osobni interes temeljen na zakonu, stoji u pravnom zaključku Županijskog suda. Premda se bivša koalicijska vlast HDZ-a 1990., HSP-a i NSRzB-a pozivala na informaciju da su zastupnici nepovjerenje Jurišićevoj vladi iskazali preko zastupničkog mandata koji je dobio zastupnik Marin Granić, Županijski sud je takvu tvrdnju odbacio.

Nisu prekršena prava


U zaključku Županijskog suda stoji da je mandat zastupnika Marina Granića počeo teći danom potpisivanja izjave o prihvaćanju mandata, a uvjerenje osobama koje su dobile mandat na svim razinama neposrednih i posrednih izbora u BiH izdaje Središnje izborno povjerenstvo, nakon što osoba potpiše izjavu kojom prihvaća mandat, a u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. Prema ocjeni Županijskog suda, izglasavanjem nepovjerenja Vladi Zapadnohercegovačke županije, stoji u na kraju zaključka suda, nije dovedeno u pitanje ni jedno od temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina na koje se bivši premijer Vlade Zvonko Jurišić pozivao. Spomenimo, kriza vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji izbila je 4. kolovoza ove godine, kad je 12 zastupnika izglasalo nepovjerenje Jurišićevoj vladi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?