Nova lista

Strogo povjerljivo izvješće o 300 osoba povezanih s terorizmom

teroristi
AFP/PIXSELL
05.05.2010.
u 11:24

Zabranjeno je slanje tog službenog izvješća jer je procijenjeno da bi to ugrozilo dogovaranje bezviznog režima

Na najnovijoj listi osoba i organizacija povezanih s međunarodnim terorizmom koju je objavila vlada SAD-a, nalaze se čak 1.284 fizičke i pravne osobe iz BiH, od kojih je većina radikalnih islamskih terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, dok je na objavljenoj listi Vijeća sigurnosti UN-a takvih ukupno 86. Radi se uglavnom o onima koji su se i ranije nalazili na tim listama, dok se neslužbeno tvrdi da su nadležne bh. institucije UN-u i partnerima u EU-u poslale lažna izvješća.

- Skriveno je strogo povjerljivo izvješće o 300 fizičkih osoba povezanih s terorizmom u BiH. Svi su državljani BiH. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) o njima vodi posebnu evidenciju. Ali ni u jednom od ova dva izvješća ne nalaze se ti najnoviji podaci BiH - kaže izvor Glasa Srpske. Dodaje da je, navodno, zabranjeno slanje tog službenog izvješća jer je procijenjeno da bi takav dokument ugrozio dogovaranje bezviznog režima između BiH i EU-a.

Na crnoj listi SAD-a navedeno je da se radi o osobama kojima je zabranjen ulazak, rad i djelovanje u SAD-u. Svim takvim osobama imovina i računi će u SAD biti zamrznuti. Pored mnogih terorista, na najnovijoj američkoj crnoj listi nalaze se i bivši načelnik Agencije za istraživanje i zaštitu (AID) Bakir Alispahić, logističar Armije RBiH i trgovac oružjem Hasan Čengić, bivši zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Đojo Arsenović te bivši ministar financija RS-a Milenko Vračar.

Neke od terorističkih, zabranjenih organizacija na toj listi su i “Kuwaiti Joint Relief Committee”, “Škola Plandište” iz Sarajeva te “Džemijetul Furkan” s adresama Put mladih muslimana 30a i Muhameda Hadžijahića 42 u Sarajevu i u Strossmayerovoj ulici 72 u Zenici. Tu je i Al-Haramein u Ulici Hasiba Brankovića 2A u Sarajevu i na adresi Poturmahala 64 u Travniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?