LISTOPADSKI IZBORI

Stranke u BiH uvode promatrače koji bi za novac nadzirali izbore

izbori
VL FOTO
07.08.2010.
u 11:24

Dopisivanjem glasova stranke u BiH svoj izborni rezultat mogu popraviti i do 10 posto. Nevladine organizacije upozoravaju na izborne prijevare, a u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH jamče da će poduzeti sve mjere da izbori prođu korektno

Iako je do općih izbora u BiH ostalo nešto manje od dva mjeseca, strah od izborne prijevare, lažiranja izbornih rezultata uz pomoć glasačkih listića, nekolicinu većih stranaka u BiH koje se nadaju dobrom izbornom rezultatu natjerao je da ovih dana traže lojalne stranačke promatrače koji će 3. listopada nadzirati glasačke kutije.

Stranke traže promatrače

Bez obzira na tvrdnje predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irene Hadžiabdić da listopadski izbori ne mogu biti namješteni, političke stranke čak plaćaju izdašnu dnevnicu stranačkim promatračima, koji su spremni nadzirati tijek glasovanja. Doznajemo da su stranke za ovakav posao spremne izdvojiti između 70 i 100 KM. Veliki dio na ovom planu besplatno će odraditi pripadnici stranačke mladeži, čiji koordinatori pod pokroviteljstvom starijih stranačkih šefova već danima razrađuju koncepciju nadzora glasačkih mjesta. Kako je i do sada bilo izravnih izbornih prijevara za vrijeme trajanja i nakon izbornog postupka, priznala je i predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva napominjući da je toga bilo na svim dosadašnjim izborima, i to najčešće na sam dan izbora, ali nikada u postupku izrade, pakiranja i transporta glasačkih listića. “SIP BiH će u svim slučajevima u kojima te nepravilnosti budu dokazane izreći zakonom propisane sankcije, a dokaze uputiti nadležnim tužiteljstvima ako bude indicija da se radi i o kaznenom djelu”, kazala je Hadžiabdić. Na svim izbornim mjestima bit će raspoređen stranački raznolik sastav glasačkih odbora.

Kupuju glasače novcem

Uz nazočnost stranačkih promatrača, izborni proces pratit će ljudi angažirani ispred različitih nevladinih i međunarodnih organizacija. Svi oni imat će pravo svoja opažanja tijekom glasovanja pismenim putem unijeti u izborni zapisnik. Za razliku od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koji se kunu u fer i korektnu izbornu proceduru, Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, tvrdi da se na svakim izborima u BiH, za podmićivanje glasača s obilježjima kaznenog djela, koje je najčešće organizirano, potroši nekoliko desetaka milijuna eura. U svom osvrtu na predizborna i izborna događanja u BiH, Dejanović tvrdi da nekažnjavanje mogućnosti sve masovnijeg podmićivanja glasača čini ostvarivom kupovinom izbora, a izbore kao demokratsku instituciju srozava sve više na razinu političke prostitucije i sredstva za biranje vlasti koja će služiti interesima tajkunsko-kriminalne strukture. Podmićivanje birača moguće je eliminirati ili značajnije umanjiti smanjivanjem prostora za ostvarivanje obećanog podmićivanjem i jačanjem institucija za procesuiranje ovog i drugih kaznenih djela. Najčešće ostale izborne prijevare, tvrdi Momir Dejanović, kojim stranke pribjegavaju radi dobivanja što većeg broja glasova su neovlašteno glasovanje za drugu osobu i naknadno dopisivanje izravnih glasova na glasačke listiće. Procjenjuje se da se naknadnim dopisivanjem izravnih glasova na glasačke listiće utječe na izbor oko 10 posto kandidata na izborima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?