ANALIZA

Stranke moraju popustiti jer prijeti najteža kriza od Daytona

sastanak
Stojan Lasić
23.01.2011.
u 13:02

Cijela međunarodna zajednica angažirala se na zaustavljanju neodgovornih političara

Političkoj trakavici u Bosni i Hercegovini zasad se ne nazire pozitivan ishod nakon što su, prije svih Sarajevo i Banja Luka, ostali tvrdoglavo ustrajni u stajalištima da se međusobno eliminiraju iz vlasti te da se na hrvatskoj strani eliminiraju stranke koje su osvojile 90-postotnu potporu naroda. Na potpirujuće istupe iz Sarajeva, stigli su jednako neodgovorni odgovori iz Banje Luke. Zbog toga su se i cijela međunarodna zajednica, Sjedinjene Države i Europska unija, napose Berlin, angažirali kako bi zaustavili sadašnju opasnu dvostruku igru kojoj je cilj jačati entitete, slabiti državu.

Dvostruka igra

Uz poruke spremnosti SDP-a na dogovor i kompromis uslijedio je izbor izaslanika u Dom naroda iz središnje Bosne čime je praktično pokazano kako se cijelo vrijeme vodi dvostruka igra. Jednako tako pokušava se stvoriti pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi ishodili promjenu stajališta SIP-a da promijene stajalište oko sazivanja Doma naroda i izbora nove vlasti u ovome entitetu. Traže se i sankcije zastupnicima i strankama u pet županija koje nisu izabrale izaslanike za Dom naroda do nasilnog sazivanja ovoga doma kako bi krnji saziv od 30 zastupnika u kojemu nema više od dvije trećine Hrvata izabrao predsjednika i Vladu nove alijanse.

Ključna mjesta

Istodobno Banja Luka, posve neopterećena zbivanjima u FBiH, dodatno podgrijava frustracije SDP-a zbog nemogućnosti preuzimanja i podjele fotelja. Tako je Milorad Dodik poručio lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji da niti u Vijeću ministara neće biti mjesta za njega izuzev na poziciji ministra izbjeglica. Istodobno, ključne hrvatske stranke u BiH, dva HDZ-a, postavljaju se kao jedan od rijetkih glasova razuma posredujući zajedno sa SDA-om oko toga da SDP i SNSD popuste u stajalištima na državnoj razini.

To bi prije svega podrazumijevalo da Hrvat iz jednoga od dva HDZ-a koji imaju 90 posto potpore Hrvata imaju predsjedatelja Vijeća ministara, SDP-u bi, odnosno Lagumdžiji po toj logici pripala pozicija ministra vanjskih poslova ili financija na što također cilja i SNSD. U tome slučaju bilo bi očekivati mogućnost da buduća vlast funkcionira odgovorno prema svojim biračima.

Ključne riječi

Komentara 4

AN
Ana33
07:19 24.01.2011.

Muslimani! Kod vas ne postoje pojmovi: Jednakost, Ravnopravnost, Tolerancija... Već samo: DOMINACIJA!!! Isti ste kao Palestinci! Tako i prolazite...

PA
park
15:14 23.01.2011.

Dva HDZ_a su faktor nestabilnosti , od poćetka šuruju sa Dodikom i blokiraju svaki napredak.....,upalili ste vatru u njoj če se neko morati i ispeći . Dodiku džaba i odjelo od kašmira kad je seljačina , može on ucjenjivat kolikoko hoće , ko se zadnji smije najslađe se smije....

Avatar micelj
micelj
17:34 23.01.2011.

Koji si ti debil majmune vidis li dalje od nosa, Samo tako Dodize jedini ti mozes sredit ove teroriste i cjela je RS i Hercegovina uz tebe.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?