RS

Stranke iz Srbije na predizbornim skupovima u BiH, Tadić za Dodika

Tadić
Dean Moconja
01.10.2010.
u 09:07

Na predizbornim skupovima u RS-u političke vođe iz Srbije dolaze otvoreno podržati svoje favorite

Pojavljivanjem na središnjem predizbornom skupu SNSD-a u Doboju predsjednik Srbije Boris Tadić prvi je predsjednik u regiji koji je javno izrazio svoje političke simpatije za jednu stranku koja će se 3. listopada natjecati na općim izborima u BiH.

Bošnjaci protiv Tadića

Tadićeva politička gesta i izjava kako ga s Miloradom Dodikom veže dugogodišnje prijateljstvo i zbog čega, dodao je, podržava svoje prijatelje koji najbolje vode Republiku Srpsku”, ponovno je razljutila bošnjačke političke stranke koje od srbijanskog predsjednika traže neku vrstu političke isprike. S obzirom da su prije nekoliko dana tražili da zbog secesionističkih izjava predsjedatelja Vijeća ministra Nikole Špirića raspravlja Predsjedništvo BiH, Tadićeva izjava na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da se u Doboju nalazi kako bi podržao Milorada Dodika, Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića, Igora Radojičića, Dušanku Majkić... u bošnjačkim krugovima ponovno je konotirana kao miješanje u unutarnje stvari BiH.

Spomenimo da je predizborni skup SNSD-a u Doboju počeo himnom Srbije “Bože pravde” i “Moja republika” (himna Republike Srpske) bez himne BiH, cijeli dekor zasmetao je političkim konkurentima u Sarajevu. Spomenimo da predsjednik Srbije Boris Tadić nije jedini politički predstavnik Srbije koji se aktivno uključio u predizborna događanja u BiH. Lider DSS-a Vojislav Koštunica politički podržava SDS i PDP Mladena Ivanića koji je u bliskim odnosima s Dinkićem i njegovim G17 Plus.

Srbija na izborima u BiH

Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja podržava svoju političku braću radikale u RS-u. Bivši radikal i sadašnji predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić podržava Adama Šukla i SNS. On je na predizbornim skupovima svojih favorita u RS-u izjavljivao da je srpski narod u Republici Srpskoj izložen teškim iskušenjima i da tek treba određivati svoju sudbinu, osloboditi se i krenuti voditi svoju državu. No, zbog težine njegove stranačke dužnosti, njegove izjave nisu shvaćene kao izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?