SUKOBI INTERESA

Stranački kolega za direktora, a rodbina za članove uprave

\'izbori\'
Arhiva VL
28.11.2011.
u 09:28

Sankcije izrečene za 235 dužnosnika, ali se uglavnom radi o manjim političkim ribama, mahom općinskim vijećnicima

Zakon o sukobu interesa u BiH postoji još od 2002. kada ga je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i od tada do danas sustavno se krši.

Manipulacija zakonom

Kako su ga kršile stare vlade sastavljene od nacionalnih stranaka, tako ga i danas krše stranke okupljene oko platforme za promjene. Još nitko nije sankcionirao čelnike platformaške Vlade što krše Zakon o sukobu interesa u kojem stoji da je prekršaj kad se privilegiraju osobe zbog stranačkog ili nekog drugog opredjeljenja, zbog podrijetla, osobnih ili obiteljskih veza. Ovaj članak Zakona o sukobu interesa nova vlast Federacije BiH krši već mjesecima, instalirajući svoje kadrove na čelna mjesta u javnim institucijama i poduzećima, a Središnje izborno povjerenstvo nije izreklo niti jednu sankciju. Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić ustvrdila je kako su oni izricali kazne i da su, prema evidencijama iz njihova registra, dosad pokrenuta 243 postupka, a izrečeno je 115 sankcija. Kad se analizira popis sankcioniranih koji su nam poslali iz SIP-a, većinom se radi o kršenju zakona koji se odnosi na rad u privatnim tvrtkama, javnim poduzećima, poslovne suradnje s bliskim srodnicima. Na popisu sankcioniranih dužnosnika u 2011. godini nema niti jedne krupne političke ribe, nego se uglavnom radi o općinskim vijećnicima.

Postavljanje rodbine

Zakon o sukobu interesa pruža velik manevarski prostor političkim dužnosnicima da jednostavno eskiviraju sankcije u vrijeme dok obnašaju dužnosti, i to zbog njegove nedefiniranosti. Prema postojećim zakonskim rješenjima, imenovani dužnosnici zajedno sa svojim savjetnicima mogu ostati na svojim dužnostima bez obzira na izrečene sankcije Središnjeg izbornog povjerenstva. Takva mogućnost, ističu u SIP-u, ostavljena je na volju institucijama koje su ih imenovale, a na drugoj strani se izbornim kandidatima oduzima mandat prema pravilima iz Izbornog zakona BiH. Zbog nedorečenosti skoro deset godina otkada je donesen Zakon o sukobu interesa imamo situaciju da se na ključne pozicije u javnim institucijama i poduzećima postavljaju rodbina i stranački prijatelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?