ODLAZAK HRVATA

Stotinu obitelji od ljetos već iselilo u Kanadu i Švedsku

odlazak
Photos.com
07.11.2011.
u 10:05

Prognanici jedva preživljavaju. U potrazi za boljim životom odlučili su napustiti BiH

Nastavlja se trend iseljavanja prognanih Hrvata iz središnje Bosne koji su od progonstva iz svojih rodnih krajeva proteklih godina novi život bili započeli u stolačkoj i čapljinskoj općini. U skandinavske zemlje, ali i Kanadu od ovog je ljeta do danas iselilo više od stotinu hrvatskih prognaničkih obitelji iz središnje Bosne (Kakanj, Kraljeva Sutjeska, Zenica, Vareš...), ali i iz područja Konjica.

Loši uvjeti

Svi su oni bili su smješteni u novim naseljima u stolačkoj i čapljinskoj općini gdje su i izgradili nove kuće. Ipak, ni te nove kuće nisu bile jamac trajnog opstanka tih prognaničkih obitelji u ovom dijelu Hercegovine. U novo izbjeglištvo otišlo je i desetak hrvatskih prognaničkih obitelji koje su bile smještene u kolektivne centre kao što je bivša psihijatrijska bolnica na Domanovićima i u prognaničkom kamp-naselju u Tasovčićima koji je i dandanas otvoren unatoč jako lošim uvjetima za život preostalih nekoliko stotina prognanika. Na put u Kanadu i zemlje Skandinavije sprema se još 50-ak prognaničkih obitelji iz Stoca i Čapljine koje bi tako ovaj Božić mogle provesti u dosta hladnijim područjima. “Godinama se borimo i mučimo oko radnih mjesta. U obitelji nas je šestero i vjerujte da nam ni blizu ne mogu biti dovoljna primanja do kojih se dolazilo kroz sezonske poslove branja breskvi i ostaloga voća.

Dosta su veliki troškovi života, a mala ili nikakva redovita primanja. Ovdje godinama čekamo na neki bolji i trajniji posao, ali od toga nema ništa. Više ne želimo biti u toj neizvjesnosti i primorani smo tražiti neka bolja rješenja u Kanadi.

U Kakanj se ne možemo vratiti jer je tamo još gora situacija oko zaposlenja, govori nam jedan od prognanika u kampu Tasovčići koji ovih dana “sređuje papire” za novo izbjeglištvo, ovaj put je to u Kanadu.

Trajni smještaj

Prema tvrdnjama samih prognanika, u Kanadi i Švedskoj im obećavaju trajni smještaj i visoku „socijalu“ (oko 400 KM po jednoj osobi) dok se ne snađu za posao. Uz sve to čeka ih i škola učenja jezika i osposobljavanja za određene vrste poslova. Zbog toga prognanici i žele napustiti Čapljinu i Stolac i početi uživati blagodati onoga što im se obećava u hladnoj Švedskoj i Kanadi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?