Vukoja pojašnjava

Što znači...Stigmatizirati

Frano Vukoja
30.05.2013.
u 10:02

Pojam dolazi od grčke riječi stigma (u genitivu stigmatos), a znači ubod, žig, znamen

Na ovim prostorima nepodnošljivo lako stigmatiziraju se pojedinci, žitelji čitavih regija pa i čitavi narodi. Prema Anićevom rječniku, stigmatizirati znači utisnuti žig, a u prenesenom značenju žigosati, obilježiti pred javnošću negativnom značajkom, prokazati.

U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stigma je znamenja, znak, točka, obilježje, žig, biljeg, brazgotina, ožiljak, a u prenesenom smislu ljaga, sramota, ruglo. U medicini stigma je bolesno mjesto na koži, koje krvari od vremena do vremena, u zoologiji dišni otvor insekata, a u botanici dio cvijeta, koji prima pelud.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je stigma žig utisnut užarenim željezom, kojim su se obilježavali robovi i zločinci.

Stigme su i rane koje se katkad pojave na tijelu mistika, a odgovaraju Kristovim ranama. Bratoljub Klaić pojam veže i za pojavljivanje rana kod osoba koje se nalaze u religioznoj ekstazi.

Stigme u kršćanstvu su ožiljci koji podsjećaju na pet rana Kristovih, a pojavljuju se kod osoba velike duhovnosti. I u psihologiji je poznata pojava Kristovih rana na ljudskom tijelu. Prva osoba kod koje su se pojavile stigme bio je sveti Franjo Asiški. Pojam dolazi od grčke riječi stigma (u genitivu stigmatos), a znači ubod, žig, znamen. Stigmatizaciji su često izloženi pripadnici drugih etničkih i vjerskih skupina, drugog socijalnog statusa. Oni koji stigmatiziraju druge nisu ni svjesni da na taj način stigmatiziraju i sami sebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?