Vukoja pojašnjava

Što znači...Monetizacija

Frano Vukoja
15.07.2013.
u 11:22

Moneta na latinskom je ona koja opominje, epitet rimske božice Junone, zaštitnice grada - Inno Moneta, odnosno Junona Opominjačica

Jedna od vrućih tema u RH je monetizacija autocesta. U BiH autoceste se tek grade pa se o njihovoj monetizaciji manje govori. U Hrvatskoj općoj enciklopediji kratko stoji da monetizacija znači pretvaranje manje likvidne ili nelikvidne imovine u novac. Ova definicija može biti opravdanje vlastima za monetizaciju svega i svačega, ali valja znati da se neka državna imovina jednostavno ne prodaje. Monetizacija je i upotreba novčanih surogata u funkciji prometa i plaćanja. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku i Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina monetizacija je element procesa emisije novca. Tako je monetizacija duga pretvaranje javnog duga u novac. Često čujemo kako netko želi otkupiti dug! Moneterizacija fiskalnog deficita je pretvaranje državnog duga iz oblika financiranja putem dužničkih vrijednosnih papira u novac, što izaziva povećanje novčane mase. Prema Klaiću monetizacija je i unovčivanje. Pojam monetizacija stigao je do nas iz francuskog jezika (monetisation). Moneta na latinskom je ona koja opominje, epitet rimske božice Junone, zaštitnice grada - Inno Moneta, odnosno Junona Opominjačica. Uz Junonin hram na Kapitoliju u starom Rimu nalazila se kovnica pa se naziv moneta počeo koristiti i u značenju kovnica, kovani novac, a kasnije za novac općenito. Moneta je novac kao oblik, novac općenito, valuta jedne zemlje. Novac se vrti, puno toga vrti se oko novca, a on sam vrti gdje burgija neće!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?