Vukoja pojašnjava

Što znači... Suspenzija

Frano Vukoja
08.02.2013.
u 10:53

Zanimljivo da pojam suspenzija dolazi od latinske riječi suspenzio, a znači vješanje (!), podizanje

Često vidimo i čujemo kako je netko nekoga ili nešto u Bosni i Hercegovini za nešto, zbog nečega ili radi nekoga suspendirao. Prema Vladimiru Aniću suspenzija je privremeno uklanjanje s dužnosti, privremena odgoda važenja nekog zakona, uredbe i slično.

U kemiji suspenzije je disperzija čvrste tvari u tekućinu u kojoj nije topiva i daje joj izgled zamućenosti. Imamo dojam da tako nešto postoji i izvan kemije, a može se vezati uz riječ iz žargona - “kemijanje“!

Suspenzija može značiti i privremeni prestanak neke pojave ili funkcije, nekog vitalnog procesa, a u medicini znači podizanje i privremeno imobiliziranje ili istezanje određenog dijela tijela radi rasterećenja, suspenzorij.

U sudskoj medicini suspenzija je izraz za stezanje vrata omčom! Ovaj izraz iz sudske medicine može se često staviti i u politički kontekst!

Zanimljivo da pojam suspenzija dolazi od latinske riječi suspenzio, a znači vješanje (!), podizanje.

Suspenzija je i kratica kod pisanja pri kojoj se piše jedno ili više početnih slova, a ostalo izostavlja. Ovoga imamo i previše u SMS porukama i “chatanju” na društvenim mrežama, čime se suspendiraju pravopis i opća pismenost.

Ono privremeno u suspenziji u Bosni i Hercegovini zna jako dugo potrajati, s tendencijom da preraste u trajno.

U Bosni i Hercegovini se znaju suspendirati odluke i onih jedinih nadležnih, izborna volja, parlamentarna većina… Pa se mnogi pitaju hoće li jednom suspenzija otići u - penziju?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?