Vukoja pojašnjava

Što znači... Sublimirati

Frano Vukoja
27.02.2013.
u 11:33

Pojam dolazi od latinske riječi sublimare, a znači uzvisiti, uzdignuti

Često čujemo kako se jedno sublimira u nešto drugo, kako ovo ili ono valja sublimirati.

 

Prema Anićevom rječniku sublimacija je fizički ili kemijski proces u kojem plinovita tvar prelazi izravno u krutu i obratno bez tekuće međufaze. U psihologiji sublimacija je nesvjesni obrambeni mehanizam mijenjanja instinktivnih i primarnih nagona koji su svijesti neprihvatljivi u aktivnosti koji su osobi i društvu prihvatljive. Navodi se primjer kako se neki porivi agresivnosti mogu preusmjeriti na bavljenje sportom. Sublimacijom se posebno bavi psihoanaliza. Sublimirati znači pretvoriti ili pretvarati se u nešto više, uzvišeno, a u prenesenom smislu znači idealizirati, dati nečemu uzvišen izgled, oplemeniti, oplemenjivati nešto. Slično stoji u većini leksikona.

 

Sublimat je produkt sublimacije, a sublimno je ono što je produhovljeno, odlično, uzvišeno, koje budi strahopoštovanje, strašno. U Hrvatskoj općoj enciklopediji naglašava se da su po sublimaciji poznati jod, sumpor, naftalen, kamfor, kofein… Sublimacija se provodi i u grafičkoj tehnologiji pri višebojnom tisku na različite površine te pri sušenju tvari osjetljivih na toplinu.

 

Pojam dolazi od latinske riječi sublimare, a znači uzvisiti, uzdignuti. Postoji i obrnuti proces od sublimacije - desublimacija. A toga kao da je u Bosni i Hercegovini sve više. Negativnu energiju koja se nagomilala valjalo bi sublimirati u nešto prihvatljivo za sve u Bosni i Hercegovini. Neće valjda i sublimaciju staviti izvan zakona!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?