Vukoja pojašnjava

Što znači... Stereotip

Stroj
03.11.2012.
u 11:12

U običnom razgovoru stereotip (od francuske riječi stereotype) znači nešto konvencionalno, formalizirano

Na prostoru Bosne i Hercegovine i širem okruženju cvatu razni stereotipi i sve se uspješnije razvijaju i množe.

Stereotip u tiskarstvu metalna je ploča odlivena u matrice, odnosno kopija tiskarskog sloga. U običnom razgovoru stereotip (od francuske riječi stereotype) znači nešto konvencionalno, formalizirano, vrlo pojednostavljeno mišljenje, neku koncepciju bez racionalne podloge.

Riječ stereotip ima još niz značenja pa tako uz ostalo znači i uvijek isti postupak, rutinu, nešto što je gotovo banalno, svakidašnje, klišeizirano. Riječ stereotip znači sklop pojednostavljenih i pretjerano uopćenih, najčešće negativnih osobina koje se pridaju svim pripadnicima neke društvene skupine.

Stereotipan je onaj koji je isti, otrcan, banalan. Stereotipno je otrcano, šablonski.

Stereotipija u tipografiji znači izradu stereotipa ili klišeiziranih ploha, a u psihologiji znači patološko ponavljanje pokreta, riječi, radnji, a da smisao toga nije odrediv. Puno toga ima i u “logici“ stereotipa u značenju te riječi u običnom javnom govoru.

Vrlo opasni su stereotipi o čitavim narodima, pa i rasama, a oni koji stereotipno šire takve stereotipe jako se ljute kad im se kaže kako takvi stereotipi u sebi sadrže značajne doze nacionalizma, fašizma, rasizma. Stereotipi o hercegovačkim Hrvatima, čak i u značajnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa, prešli su svaku razumnu mjeru.

Što je netko gluplji tip, to mu je miliji i draži - stereotip!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?