Vukoja pojašnjava

Što znači... Šovinizam

Frano Vukoja
24.07.2013.
u 10:02

rema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, šovinizam je reakcionarna politika proganjanja, istrjebljivanja, ugnjetavanja drugih naroda

U BiH se nacionalni osjećaji jednih od strane drugih nepodnošljivo lako proglašavaju šovinizmom, a u isto vrijeme i na istom mjestu vlastiti šovinizam proglašava se patriotizmom, domoljubljem, rodoljubljem. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je šovinizam nesnošljivost prema pripadnicima drugih etničkih skupina ili nacija, uz istodobno favoriziranje i nekritičan odnos prema pripadnicima vlastite etničke skupine ili nacije. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, šovinizam je reakcionarna politika proganjanja, istrjebljivanja, ugnjetavanja drugih naroda; raspirivanje nacionalne mržnje, propovijedanje nacionalne isključivosti. No, u Klaić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je šovinizam ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanju mržnje i poduzimanju radnji protivnih pravima čovjeka i građanina. U BiH ima puno onih koji se ponašaju krajnje šovinistički, a šovinizam pripisuju onima prema kojima ga provode. Šovinist je pristalica i propagator šovinizma, čovjek zadojen šovinizmom. Pojam je nastao prema Nicolasu Chauvinu, fanatičnom pokloniku Napoleonove osvajačke politike. Izraz muški šovinizam nastao je doba pokreta za oslobađanje žene. U žargonu šoven je isto što i šovinist - u francuskom jeziku chauvin je izraz prema Nicolasu Chauvinu iz Cogniardova kazališnog komada. Neki šovinisti u BiH prave se – Englezi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?