Vukoja pojašnjava

Što znači... Sinekura

Frano Vukoja
28.01.2013.
u 10:37

Pojam potječe od latinskih riječi sine i cura: sine znači bez, a cura je briga

U bivšem sustavu znalo se često zapjevati: Alaj volim ovaj režim, plaća ide, a ja ležim! Pjesma je tada bila hit, a onda je postala - evergreen. I danas je radno mjesto u državnoj administraciji, koje je relativno dobro plaćeno, a ne zahtijeva nekakvo posebno zalaganje, to jest sinekura, gotovo ideal. Prema rječnicima, sinekura je dobro plaćen položaj koji traži malo ili nimalo rada i odgovornosti, dobro radno mjesto koje omogućuje lagodan i bezbrižan život bez nekog posebnog truda.

Pojam potječe od latinskih riječi sine i cura: sine znači bez, a cura je briga! Zajedno znače – bez brige! Hrvatska opća enciklopedija pojam sinekura veže i uz latinsku riječ beneficium, a znači povlastica. Sinekurom se može smatrati i zarada koja se stječe bez ikakvog rada. Takva radna mjesta i takav dohodak stječu povlaštene osobe u vladajućim krugovima, koje inzistiraju na svojim pravima iz političkih zasluga.

Tako doživotni bivši predsjednik može uživati visoka primanja do kraja života. Ima pripadnika elita kojima se uvijek mora „izmisliti“ neko dobro plaćeno „radno“ mjesto. Države u tranziciji imale su velike probleme oko toga što sa socijalističkom sinekurom. Vlasnici privatiziranih poduzeća našli su se na mukama zbog viška neproizvodnih djelatnika.

Loše je to što su primanja u administraciji veća nego u proizvodnji. Ne treba čuditi kad roditelji sinu s privatnom inicijativom kažu: “Lati se ti, sine, državnih jasala”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?