Vukoja pojašnjava

Što znači... Rezon

Frano Vukoja
08.08.2013.
u 10:42

U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je rezon i stav, razlog na kojem se zasnivaju čiji postupci i držanje

Na bosanskohercegovačkoj političkoj i javnoj sceni uopće pojedini akteri nastupaju bez nekog rezona pa i bez pardona. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, rezon je razlog, osnova, uzrok, povod, pobuda, smisao, um, pamet, razum, razbor, razboritost, razumijevanje, uviđanje. Rezon je i pravo, pravda, pravica, pravičnost, ali i mjera, usmjerenost. Pod pojam rezon, po Klaiću, spadaju i međuljudski (moralni) odnosi, dobri običaji. Rezonski je zaključiti kako u Bosni i Hercegovini nedostaje rezona. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je rezon i stav, razlog na kojem se zasnivaju čiji postupci i držanje. Kad netko kaže da nešto ima rezona, hoće reći da je to pametno, a kad kaže da nešto nema rezona, misli da to nije pametno. Rezonirati znači rasuđivati, zaključivati, umovati, mudrovati, raspravljati, pretresati. U prenesenom smislu rezonirati znači mudrijašiti. Mnogi u Bosni i Hercegovini rezoniraju u prenesenom smislu, to su oni koji rijetko rezoniraju u pravom smislu riječi. Prema rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića rezonski je nešto što je temeljito, promišljeno, razložno, razumsko, razumno, razborito, pametno, svrsishodno, prihvatljivo, usvojivo, pravično, pravedno, pravilno. Rezonski znači i zgodan, prikladan, pogodan, podesan, umjestan, smislen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?