Vukoja pojašnjava

Što znači... Referirati se

Frano Vukoja
22.01.2013.
u 10:36

Pojam dolazi od latinske riječi referrere, a znači ponovno donijeti

Svako malo u Bosni i Hercegovini netko se jako puno referira na nešto. Prema rječnicima referirati značiti podnositi referat na nekom znanstvenom, političkom ili nekom drugo skupu, izvijestiti, nešto izvještavati.

No, referirati se znači pozvati se na nešto, upućivati na što. Često na političkoj sceni čujemo kako se netko poziva na ovo ili ono, to jest, referira se na to. Referirati može značiti i aludirati. Pojam dolazi od latinske riječi referrere, a znači ponovno donijeti.

Tako se netko poziva, odnosno referira, na Antu Starčevića, netko na Miroslava Krležu, netko na dr. Franju Tuđmana, netko na Aliju Izetbegovića, netko na nekog srpskog političara, pisca…

Jedni se pozivaju, referiraju se, na jednu deklaraciju, drugi na drugu ili treću, treći na sve tri i više, četvrti i na previše.

Politički predstavnici Republike Srpske uporno se referiraju na Daytonski sporazum po kojem je RS kao entitet neupitan. Većina bošnjačkih političara referira se na Banditerovu komisiju i na nepromjenjivost republičkih granice bivše države te na ZAVNOBiH…

Bosanskohercegovački Hrvati referiraju se na AVNOJ, po kojem je BiH i država Hrvata, županijske ovlasti iz Daytona, koje se sustavno krše na štetu hrvatskog naroda, jednog od triju koji su u BiH konstitutivni.

I dok se jedni referiraju na nešto od toga, drugi – reterniraju. Trebalo bi se više referirati, to jest pozvati se, na nešto što je u Bosni i Hercegovini moguće.

No, to je još uvijek nemoguća misija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?