Vukoja pojašnjava

Što znači... Proskribirati

Frano Vukoja
22.07.2013.
u 09:31

Prosciptio, proscribere na latinskom znači pismeno oglasiti, prognati, protjerati

Na političkoj sceni u BiH jedne se bez osobitog razloga proskribira, a druge se glorificira iako to ničim nisu posebno zaslužili. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića proskribirati znači javno žigosati, upisati nekoga među one koje treba zatvoriti, prognati, ubiti, staviti nekoga na „crnu listu“, na popis nepoćudnih, staviti izvan zakona, zabraniti. I danas se pojedini politički uglednici nalaze na nekim popisima nepoćudnih osoba, a postoje i liste favoriziranih. No kriteriji i za jedne i za druge liste nisu baš posebno jasni. Možda i zato što puno toga u političkom i ustavnom smislu u BiH nije jasno. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da proskribirati znači i onemogućiti (protivnika na primjer), zabraniti, zabranjivati (proskribirati ideje). Prosciptio, proscribere na latinskom znači pismeno oglasiti, prognati, protjerati.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je proskripcija (na latinskom prosciptio) u starom Rimu prvotno bila svaka javna objava (na primjer dražba), a za prve Suline diktature, od 82. do 79. prije Krista, proskripcija (proscipti) bila je popis osoba koje su iz političkih razloga bile osuđene na smrt, progonstvo ili konfiskaciju imovine. Masovnim proskripcijama služili su se i trijumviri Pompej, Cezar i Kras. Proskripcije (prosciptions) bile su poznate i u vrijeme Francuske revolucije. Proskripcija pokazuje koliko je povijest ujedno i učiteljica i mučiteljica života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?