Vukoja pojašnjava

Što znači... Promemorija

Ratko Perić
19.10.2012.
u 12:12

Riječ je latinskog podrijetla: pro memoria na latinskom znači – za pamćenje

U posljednje vrijeme dvije promemorije snažno su odjeknule u javnosti. Večernjak je nedavno objavio sadržaj promemorije biskupa Ratka Perića, upućene Ivi Josipoviću, u kojoj ga je podsjetio na nezavidan položaj bh. Hrvata i institucionaliziranu nepravdu koja im se čini te zatražio od predsjednika RH da svojim autoritetom pomogne svojim sunarodnjacima u borbi za jednakopravnost.

Ovih dana HDZ BiH i HDZ 1990. s razine Grada Mostara uručili su veleposlanicima u BiH promemoriju kojom ih podsjećaju na to da svi konstitutivni narodi u BiH trebaju biti jednakopravni te da lokalna vlast u Mostaru treba biti ustrojena kao i u drugim bh. gradovima. Promemorija je tekst koji ima karakter podsjetnika za neki program, plan ili projekt. Promemorija u načelu upućuje se onome tko odlučuje o javnim poslovima. Riječ je latinskog podrijetla: pro memoria na latinskom znači – za pamćenje. Promemorija je tu da podsjeti one koji su nešto važno trebali učiniti a „još“ nisu, da im se stavi na znanje i dobro upamte što im je činiti. Po Milanu Kunderi, zaborav je jedna od najpogubnijih i najlošijih karakteristika ljudi i naroda. Povijesno pamćenje (memorija) posebno je važna za sadašnjost i budućnost naroda. Pogotovo u vremenima i prostorima u kojima ima previše zlopamtila! Zato je promemorija tu da dobro podsjeti one koji imaju slabu – memoriju! Posebno one za koje u šali volimo reći da imaju slabu memoriju pamćenja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?