Vukoja pojašnjava

Što znači... Postulat

Frano Vukoja
17.01.2013.
u 11:28

Pojam dolazi od latinske riječi postulatum, a znači zahtjev. Pojam je uveo Euklid

Često čujemo kako je nešto jednostavno - postulat. Prema rječnicima postulat je temeljna pretpostavka od koje se polazi, koja se ne može dokazati, ali je neophodna. Postulat znači i polazište, ali i zahtjev za nešto, traženje nečega. Pojam dolazi od latinske riječi postulatum, a znači zahtjev. Pojam je uveo Euklid.

U matematici postulat znači gotovo što i aksiom, oba pojma predstavljaju sustavna načela iz kojih se onda izvodi sve ostalo. Euklid je u svom djelu “Elementi“ razlikovao temeljne geometrijske činjenice koje su prihvaćene bez dokaza, a to su postulati i aksiomi. Ima mišljenja da je razlika između postulata i aksioma samo u podrijetlu pojmova: postulat (zahtijevanje), aksiom (traženje).

U filozofiji postulat je stav koji se smatra ispravnim iako nije dokazan. Za filozofa Kanta postulat je teorijski stav koji nije dokaziv jer podliježe nekom a priori vrijedećem praktičnom zakonu. Kant ima tri postulata, a to su sloboda volje, egzistencija Boga i besmrtnost duše.

Za većinu Bošnjaka postulat je danas jedinstvena Bosna i Hercegovina, po mogućnosti građanska, za bosanskohercegovačke Srbe postulat je Republika Srpska, a za bosanskohercegovačke Hrvate, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, postulat je nacionalna jednakopravnost. E, kako od ta tri postulata stvoriti postulat postulata?!

Zajednička Bosna i Hercegovina zahtjeva i zajednički postulat. Valja ga tražiti ili će BiH biti izgubljena u vremenu, prostoru i - prijevodu! Bez zajedničkog postulata BiH ostaje samo - post!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?