Vukoja pojašnjava

Što znači... Populizam

Frano Vukoja
07.11.2012.
u 10:04

Pojam potječe od latinske riječi populus, a znači narod. Iako se populizam vrlo često koristi protiv naroda

Mnogi vole reći kako je previše populizma u BiH. Ta riječ, kao i mnogo čega drugoga u BiH, koristi se i kad treba i ne treba, kad se i kako kome prohtije. Čak i najzagriženiji populisti napadaju populizam drugih. Prema rječnicima populizam je ideologija i društveni pokret koji povlađuje predrasudama, strastima i duhovnim dometima širih društvenih slojeva. Pa tako postoje revolucionarni, nacionalistički i razni drugi populizmi.

Pojam potječe od latinske riječi populus, a znači narod. Iako se populizam vrlo često koristi protiv naroda. Populizam kao pokret i ideologija polazi od naroda, kao temelja svoje legitimnosti i ukupnih kriterija. Ali često se početne poštene namjere izvitopere. U sociološkom pogledu označava idejne i društvene pokrete koji se protive dominaciji političke i svake druge elite, s ciljem poboljšanja položaja srednje i nižih društvenih klasa te pridobivanja njihovih simpatija. U politološkom smislu populizam je stil ili metoda mobilizacije najširih slojeva, ali često zabrazdi u antidemokratsko političko usmjerenje. U svom suvremenom značenju populisti se zalažu za tradicionalne vrijednosti i često se suprostavljaju predstavničkoj demokraciji. Radikalne desne stranke smatraju se uglavnom populističkima. U BiH mnogi misle da će populizmom doći do popularnosti, a jako izraženog populizma u BiH bit će sve dotle dok ravnopravnost naroda i stečevine demokracije ne postanu – popularni!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?