Vukoja pojašnjava

Što znači... Politički instinkt

Frano Vukoja
27.05.2013.
u 09:54

Pojam potječe od latinske riječi instinctus, a znači pobuda, nagon, nadahnuće

Na političkoj sceni postoje pojedinci s političkim instinktom, političari s darom za političko preživljavanje. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, instinkt u biologiji je nagon, poriv, pobuda, urođena sposobnost, svojstvena svim individuama neke grupe životinja da obavljaju djelatnosti korisne za individue same ili za njihovo potomstvo. Instinkt je i djelovanje izvršeno iz nesvjesne pobude, bez razmišljanja, obično bez svijesti o uzroku i cilju postupka i o načinu ostvarenja. U prenesenom smislu instinkt je predosjećaj, slutnja. U Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića stoji da instinkt u biološkom smislu čine urođene težnje kojima se određuju specifični i nepromjenjivi postupci zajednički svim pripadnicima iste vrste u životinjskom svijetu, dok je instinkt u psihologiji predosjećaj loših ili dobrih okolnosti u razvoju događaja i odnosa uzroka i posljedica bez procesa razmišljanja, nesvjesno, intuicija, predosjećaj, „nešto što govori unaprijed“. Prema Vladimiru Aniću instinkt je i snažan poticaj ili motivacija, nagon.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je instinkt u svakodnevnom govoru naziv za ljudsko ponašanje koje nije moguće racionalno objasniti. Pojam potječe od latinske riječi instinctus, a znači pobuda, nagon, nadahnuće. Politika je umijeće ostvarenja mogućega, no političari sa snažnim političkim instinktom mogu ostvariti gotovo i nemoguće. Za takve znaju reći da je mačka s devet života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije