Vukoja pojašnjava

Što znači... Percepcija javnosti

Frano Vukoja
26.11.2012.
u 10:25

Percepcija je proces ili rezultat percipiranja, sposobnost da se spozna istina ili istinska priroda stvari

Puno toga o mnogim bitnim pitanjima u BiH zavisi od percepcije javnosti. U BIH postoje najmanje tri javnosti, a vrlo značaju ulogu ima i percepcija o njoj onih izvan nje. Percipirati znači primiti dojmove, opažati, postići da se što spozna, shvati, odnosno prihvati. Percepcija je proces ili rezultat percipiranja, sposobnost da se spozna istina ili istinska priroda stvari. Znači i zamjećivanje, zamjedbu, opažaj, psihički proces kojim se upoznaje objektivna realnost, a znači i shvaćanje. Percepcija omogućuje stjecanje informacija o važnim svojstvima okolnih predmeta, bića, pojava, o njihovu prostornom i vremenskom razmještaju, obliku i veličini, a znači i snalaženju i preživljavanju jedinke u okolini. Pojam dolazi od latinske riječi percipere, perceptio.

U enciklopedijama stoji kako je perceptivni doživljaj određen fizikalnim, fiziološkim i psihološkim čimbenicima. Na percepciju u znatnoj mjeri djeluju motivacija, očekivanje, stajališta, emocije… No, ovih elemenata u percepciji javnosti u BiH ima puno više nego u znatnoj mjeri, to jest - previše.

U psihologiji percepcija je proces stvaranja predodžbi u svijesti na temelju osjeta, dojmova, a znači i samo opažanje te poimanje čega. Percepcionizam u filozofiji nauk je prema kojem percepcija daje subjektu neposrednu i istinsku spoznaju izvanjske stvarnosti. A u BiH ima i previše „filozofiranja“ vezanih za pogrešnu percepciju bh. stvarnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?