Vukoja pojašnjava

Što znači... Paternalizam

Frano Vukoja
13.05.2013.
u 10:21

Pojam potječe od latinske riječi paternalis, paternus, a znači očinski, označava prijenos očinske vlasti u obitelji u područje javnog života

U BiH ima viška paternalizma, a tamo gdje nije poželjan i njegova manjka ondje gdje bi ga trebalo biti. Paternalizam je shvaćanje prema kojemu osoba na vlasti treba da se prema onima nad kojima vlada odnosi slično kao otac prema djeci. Prema Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića paternalizam je blagonaklon, pokroviteljski odnos prema podčinjenima u obavljanju vlasti. Dodaje se kako je paternalizam (u ekonomskom smislu) tradicionalno nastojanje poslodavaca da brigom o zaposlenima umanje utjecaj sindikata. E, ovoga u BiH ima jako puno pa utjecaju sindikata ostane malo. U Anićevu rječniku stoji da je paternalizam suvremeni menadžerski stil, karakterističan po uvjerenju da su podređeni manje sposobni od šefova pa ne mogu znatnije sudjelovati u procesu odlučivanja. Ovoga ima i u politici, što rezultira šumovima u komunikaciji između pojedinih razina vlasti. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je paternalizam zaštitnička uloga vođe države, skupine ili organizacije; odnos dominacije vladajućih nad podvlašćenima. Pojam potječe od latinske riječi paternalis, paternus, a znači očinski, označava prijenos očinske vlasti u obitelji u područje javnog života. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je pater otac, roditelj, naslov nekih katoličkih svećenika. Paternalizam se našao na udaru liberalizma koji je nešto potpuno suprotno od paternalizma, a ponaša se više nego – pokroviteljski!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?