Vukoja pojašnjava

Što znači... Opstrukcija

Frano Vukoja
04.01.2013.
u 09:52

Opstruirati prema rječnicima znači omesti, ometati, namjerno blokirati nečiji rad

U Bosni i Hercegovini svako malo netko puno nešto opstruira. Jedna opstrukcija smjenjuje drugu, druga treću i tako redom, ali ima opstrukcija koje ne dopuštaju smjenjivanje. Da se ne bi, kažu, opstruirali zakoni. No, nešto valja uraditi kako se ne bi opstruiralo funkcioniranje vlasti.

Opstruirati prema rječnicima znači omesti, ometati, namjerno blokirati nečiji rad. Sprječavanje, zapreka ili ometanje nečijeg djelovanja je opstrukcija, a taj pojam u političkom životu znači metodu političke borbe kroz sprječavanje ili odugovlačenje donošenja nekih odluka. Pa se tako u parlamentima pokušava „potrošiti“ vrijeme ne usvajanje dnevnog reda, vode se bučne i duge rasprave ili se napušta parlament, s ciljem da se neka odluka ne donese. Opstrukcija u parlamentu zna izazvati nered, pravu tučnjavu.

U medicini opstrukcija je djelomična začepljenost nekog cjevastog organa.

Pojam dolazi od latinske riječi obstruere, znači zatvarati, zagrađivati, a u latinskom postoji i riječ obstructio u istom značenju. Najpoznatiji primjer vremenskog otezanja je filibustering u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, u kojem ne postoji vremensko ograničenje izlaganja o nekoj temi. Filibuster, senator koji „beskonačnim“ govorenjem ometa donošenje odluke, može biti spriječen samo ako tri petine senatora izglasa završetak rasprave (cloture).

Predsjednik SAD-a ima džepni veto (pocket veto) i ne mora potpisati odluku Kongresa. Dok u Bosni i Hercegovini ima toga i u džepu i u - rukavu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?