Vukoja pojašnjava

Što znači... Oponent

Frano Vukoja
29.06.2013.
u 11:19

Pojam je do nas stigao posredstvom njemačke riječi opponiren, koja potječe od latinske riječi opponere, a znači postaviti, suprotstaviti

Na političkoj i ukupnoj javnoj sceni u Bosni i Hercegovini teško se može što suvislo reći, a da to ne naiđe na brojne oponente.

Oponira se često i onome što je apriorno, što je razumljivo samo po sebi, o čemu se ne raspravlja. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, oponent je protivnik u sportu, protivna strana na sudu, ali i osoba koja izražava protivno mišljenje referentu ili čovjeku koji brani svoju disertaciju, zastupnik protivnog mišljenja. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi oponent je onaj koji se suprotstavlja komu, protivnik. Prema ovom rječniku oponirati znači suprotstavljati se, protiviti se, proturječiti, stavljati prigovore, davati zamjerke, osporavati, pobijati. U Bosni i Hercegovini ima puno razloga za oponiranje, a zna se i cjepidlačiti. Bratoljub Klaić dodaje da oponirati znači davati protivne razloge, opirati, odupirati se, protusloviti, zauzimati protivan stav. Oponirati može značiti i prkositi. I vrapci u BiH znaju kako je Daytonski sporazum nepravedan prema bh. Hrvatima, ali čim netko od političkih predstavnika hrvatskog naroda zucne o tome, politički oponenti koji zagovaraju unitarnu državu optuže ih za razbijanje BiH, koja je automatski razbijena bez jednakopravnih Hrvata.

Pojam je do nas stigao posredstvom njemačke riječi opponiren, koja potječe od latinske riječi opponere, a znači postaviti, suprotstaviti. Veže se i uz pojam opozicija, a u BiH oponiranje svemu i svačemu više se veže za političku - poziciju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?