Vukoja pojašnjava

Što znači... Nota bene

Nota bene
06.11.2012.
u 10:11

Radi se o pojmu koji zapravo znači: Upamti dobro!

U Bosni i Hercegovini puno toga je nejasno, a dosta toga je - nota bene! Radi se o pojmu koji zapravo znači: Upamti dobro!

U doslovnom prijevodu nota bene je: Ubilježi dobro! Nota bene spada u česte i omiljene izraze u ukupnom frazariju velikog broja jezika.

Koristi se najčešće kad se hoće osobito naglasiti neka tvrdnja, izjava ili slično, kad se nečemu nastoji pridati osobitu važnost. Upotrebljava se često i kad valja naglasiti da se nešto ne smije nikako zaboraviti i kad se nečega važnoga valja prisjetiti.

Dužnosnici Republike Srpske reći će da se nota bene valja držati činjenice da je srpski entitet u temeljima Daytonskog sporazuma, Bošnjaci će podsjetiti da je Bosna i Hercegovina jedinstvena država i da je to nota bene, a bosanskohercegovački Hrvati kao nota bene drže činjenicu da tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini moraju biti jednakopravna.

No, u državi dvaju entiteta i triju etniciteta ima previše onih koji smatraju da je mjerodavno samo ono što oni smatraju jako, jako važnim i da je to nota bene za sve u Bosni i Hercegovini.

Te da su obične bene oni koji ne smatraju da njihovo nota bene vrijedi za sve u državi dvaju entiteta i triju etniciteta. Sviraju po notama neke svoje pjesme ili čitaju Bosnu i Hercegovinu po fusnotama svoje nove priče. A da to ne može proći u Bosni i Hercegovini još od Berlinskog kongresa jasno je svima onima koji imalo poznaju povijest ovih prostora. Nota bene!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?