Vukoja pojašnjava

Što znači... Mogul

Frano Vukoja
04.07.2013.
u 10:05

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, mogul je član vladarske kuće u Indiji (od 1526. do 1817. godine), a u prenesenom smislu mogul je moćnik u nekoj djelatnosti

U javnom govoru, žargonu, često čujemo kako je netko pravi mogul ovoga ili onoga. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, mogul je član vladarske kuće u Indiji (od 1526. do 1817. godine), a u prenesenom smislu mogul je moćnik u nekoj djelatnosti. Ovaj rječnik navodi primjer: financijski mogul. U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža stoji da je Mogul arapski, odnosno perzijski oblik za Mongola, naziv za potomke Mongola, koji su pod Baberom provalili u Indiju 1526. godine i ondje osnovali Mogulsko Carstvo, sa sjedištem u Delhiju. Bratoljub Klaić navodi da je to carstvo početkom 17. stoljeća dosegnulo vrhunac, obuhvaćajući sjevernu i srednju Indiju te dijelove Afganistana. Mogulska dinastija vladala je nominalno do 1817. godine. Veliki Mogul bio naziv za vladare iz te moćne dinastije. No, oni su sami sebe nazivali – šahom! U medijima i žargonu mogulom zovu uspješnu poslovnu osobu, magnata, nekoga koji je stvorio golemo bogatstvo i razvio poslovno carstvo. Mongoli su skupina srodnih naroda koji govore mongolskim jezikom u Aziji, većinom u Republici Mongoliji.

Prema Klaiću Mongol znači hrabar, neustrašiv. Nakon sloma Mogulskog Carstva u Indiju stigli su neki novi moguli. Indija je dugo bila pod vlašću Engleza koji su tu postali veliki moguli, a onda je došao red i na mogule Indijce. U BiH ima dosta onih koji su postali moguli, a još je više onih koji bi rado bili moguli ako bi to ikako - mogli!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?