Vukoja pojašnjava

Što znači... Modul

Frano Vukoja
02.01.2013.
u 10:54

Prema rječnicima modul je utvrđena osnovna veličina, apsolutna vrijednost, norma, shema prema kojoj se strukturiraju konkretni elementi, uzor, obrazac, mjera, kalup, model

Buka ovo uvođenja zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj dopire i do Bosne i Hercegovine. Tri modula su nesporna, sporan je modul 4, koji nosi naziv „Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“. Jako mu se protivi Katolička crkva i vjernici uopće pa bi taj četvrti modul trebao biti izbor roditelja.

Prema rječnicima modul je utvrđena osnovna veličina, apsolutna vrijednost, norma, shema prema kojoj se strukturiraju konkretni elementi, uzor, obrazac, mjera, kalup, model.

U matematici modul je brojevna karakteristika nekog matematičkog objekta, neki realni broj pridružen tom objektu, u fizici je koeficijent karakterističan za neko svojstvo, a u informatici modul je zbirka informacijskih ustroja, cjelina koja čini računalnu komponentu. Modul je i kalup za streljivo! Evo, čini se kako modul postaje streljivo u pedagogiji i politici!

U numizmatici modul je promjer kovanog novca, medalje, a u tehnici je podsklop, to jest, dio električnog kruga koji služi za njegovo otvaranje, zatvaranje i reguliranje. Modul je i dio svemirske letjelice, koji se može odvojiti i letjeti samostalno, a taj pojam poznat je i u antičkoj arhitekturi. U astronomiji postoji modul udaljenosti, a riječ je o razlici prividne i apsolutne veličine neke zvijezde. U vojsci modul je postrojba veličine desetine do bojne. Pojam modul dolazi od latinske riječi modulus, a znači mjera, jedinica mjere. Kako stvari stoje, čini se da neki s modulima nemaju - mjeru!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?