Vukoja pojašnjava

Što znači... Matrica

Frano Vukoja
10.01.2013.
u 11:36

Pojam dolazi od latinske riječi matrix, a znači - ženka za rasplod, matica (mater)

Puno toga u Bosni i Hercegovini radi se po već znanoj matrici.

Velika većina u BiH sve oko sebe promatra i doživljava po već ustaljenoj matrici.

Pojam matrica u društveni kontekst stigao je iz matematike i tehnologije.

Za matematičare matrica je pravokutna tablica sačinjena od redaka i stupaca, kojom su prikazane vrijednosti funkcija, zadanih na urednim parovima prirodnih brojeva…. Prema rječnicima matrica je i svaka tablica u kojoj se u redovima i stupcima pokazuju podaci pomoću brojeva ili nekih drugih znakova.

Matrica je i kalup prema kojem lijevaju se novac i medalje, a nekada i slova u tiskari.

U tiskarstvu matrice su i različite vrste papira ili folija što su montirane na ploče s kojih se tekst ili crtež može umnožiti različitim postupcima.

U strojarstvu matrica je naziv za alat koji služi oblikovanju metala postupcima istiskivanja (prešama) te za izradu predmeta od lima.

U psihologiji matrica je definiran, ali i općenit sklop relativno stalnih karakteristika. No, u prenesenom značenju matrica je način na koji se nešto promatra, skup raznih okolnosti koje dominiraju u načinu života značajnog dijela društva te znatno utječu na oblikovanje ukupnog mišljenja i društvenog interesa.

Pojam dolazi od latinske riječi matrix, a znači - ženka za rasplod, matica (mater). Genitiv te latinske riječi je matricis.

Bilo kako bilo, razne matrice tu su oko nas.

Ne sviđaju nam se one matrice koje služe kao politički – matrak!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?