Vukoja pojašnjava

Što znači... Kurikulum

Frano Vukoja
27.12.2012.
u 09:37

Na latinskom jeziku riječ curriculum znači tijek, slijed, kretanje nekoga ljudskog životnog procesa

U Hrvatskoj u kojoj su katolici golema većina u tijeku su veliki prijepori između Katoličke crkve i Kukuriku koalicije koja ima većinu u Saboru oko uvođenja zdravstvenog odgoja u školama. U velikim raspravama čuje se često riječ kurikulum. U rječnicima stoji da curriculum vitae znači kratak prikaz života, životopis, kurikulum. Na latinskom jeziku riječ curriculum znači tijek, slijed, kretanje nekoga ljudskog životnog procesa.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji kako se prema tom izvornom značenju i danas upotrebljava latinska sintagma curriculum vitae (tijek života). Taj pojam uveden je u pedagogiju u srednjem vijeku u određivanju slijeda učenja takozvanih sedam slobodnih vještina, a onda je u povijesti pedagogije pojam curriculum sve više značio zapravo nastavni plan i program. Suvremeni pojam curriculuma u pedagoškom kontekstu znači strategiju reforme školstva, a obuhvaća analizu društvene situacije i utvrđivanje društvenih potreba u odgoju i obrazovanju, programiranje i realizaciju odgoja i obrazovanja na temelju društvenih potreba… Značenje kurikuluma postaje sve raširenije pa postoji veliki i mali kurikulum, opći i specijalni, otvorenog i zatvorenog tipa, idealni i izvedbeni… Kukuriku razvidno želi sprovesti svoje ideje, a može li ih u pretežito katoličkoj zemlji i izvesti? Hoće li “kuriti” taj njihov kurikulum? Katolici na vlast dovedu nekatolike pa se žale na njih. A kako je tek kad ti netko drugi bira političke predstavnike?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?