Vukoja pojašnjava

Što znači... Kompatibilnost

Kompatibilnost
31.10.2012.
u 10:07

Pojam kompatibilnost dolazi od starolatinske riječi compatibilis (compati), a znači suosjećanje

U BiH jedno nije kompatibilno s drugim, drugo s trećim, treće s prvim i obratno. Kompatibilnost je sposobnost da se tko ili što slaže s kim ili s čim drugim. Kompatibilnost je prema rječnicima mogućnost sklada, spojivost, usklađenost.

Kompatibilan je onaj koji je u skladu s čime, koji funkcionira sukladno s drugim, spojiv, uskladiv, primjeren s drugim. Pojam kompatibilnost dolazi od starolatinske riječi compatibilis (compati), a znači suosjećanje.

Englezi ga pišu kao compatible. Kompatibilan je prema Hrvatskoj općoj enciklopediji onaj koji se podnosi ili slaže s nečim drugim, koji je spojiv, uskladiv, a kompatibilnost je sposobnost dvaju ili više predmeta ili tvari da funkcioniraju u istom sustavu ili okruženju bez međusobnog ometanja. U informatici kompatibilnost je stupanj do kojeg jedan računar, vanjski uređaj, datoteka ili program mogu funkcionirati zajedno s drugim. Ostvarivanjem kompatibilnosti među različitim računalnim i komunikacijskim sustavima temeljni je preduvjet prijenosa podataka internetom! BiH je po mnogo čemu posebna i kad je kompatibilnost u pitanju. Rijetko se što u BiH s nečim slaže. Jedni tvrde da dva entiteta nisu kompatibilna s logikom ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Kompatibilnost je i usklađenost, a asimetričnost daytonske BiH nije kompatibilna s EU. Bez unutarnje kompatibilnosti BiH teško može biti kompatibilna s Europom. Kompatibilnost dolazi od latinske riječi koja znači suosjećati, ali neki kao da nemaju suosjećanja za BiH. Nisu kompatibilni sa – suosjećanjem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?