Vukoja pojašnjava

Što znači... Kodeks

Frano Vukoja
27.06.2013.
u 10:23

Pojam dolazi od starolatinske riječi caudex, a znači panj, klada, knjiga, popis

Prečesto na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini ruše se jedni kodeksi, a nastoje se nametnuti neki drugi.

U Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića stoji da je kodeks skup načela, kojima se određuje ponašanje u nekom području društvenih odnosa. Navode se primjeri: kodeks časti, liječnički kodeks. U pravnoj terminologiji kodeks je zbirka statuta, pravila i slično, kao što je poznati Napoleonov kodeks. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića kodeks je pravilnik uopće.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je kodeks (codex, caudex) najstariji oblik knjige, najprije diptih, zatim poliptih, dvije ili više kožnom vrpcom spojenih povoštenih tablica na kojima se pisalo. Poslije se kodeksom počela nazivati knjiga pisana na pergamentu ili papiru. Prvi kodeksi nastali su prije dva tisućljeća, a bili su namijenjeni školskoj uporabi i prijepisima književnih djela.

U pomorskoj terminologiji kodeks je sustav znakova u pomorstvu, signalna zastava s odsječenim krajem, plamenac. Kodificirati znači sistematizirati pravila i zakone koji reguliraju neko područje društvenog života, uzakoniti, uzakonjivati, a kodifikacija je cjelovito zakonsko reguliranje neke pravne grane, određivanje pravila, normiranje.

Pojam dolazi od starolatinske riječi caudex, a znači panj, klada, knjiga, popis. Neki kodeksi u BiH dospjeli su na panj, a stigao je dug popis nekih novih koji kodiraju s koječim. Tko bi rek’o, čuda da se dese za neke kodekse?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?