Vukoja pojašnjava

Što znači... Indignacija

Frano Vukoja
14.01.2013.
u 10:42

Pojam indignacija dolazi od latinske imenice indignatio, odnosno glagola indignari

Puno toga u BiH dočeka se s izražavanjem nezadovoljstva, negodovanjem, s indignacijom. Bh. društvo podijeljeno je (na tri društva), a nedostaje uvažavanje jednih spram drugih, odnosno trećih i obrnuto, pa se svako malo puno toga od strane drugoga ili trećega doživljava s indignacijom. Prema rječnicima indignacija je zlovolja zbog nedoličnog ponašanja ili nepravedna postupanja prema komu ili čemu, negodovanje, izražavanje nezadovoljstva, srdžba, gnjev, ljutnja, prijezir, gnušanje, gađenje, jarost, osjećaj odvratnosti, odbojnost… Takvo stanje osobe ili skupine naziva se indigniranost, a indignirati znači izazvati ili izazivati nečije negodovanje, ozlojediti nekoga. Indigniran je netko tko je ogorčen, ozlojeđen, ljut, uvrijeđen, nezadovoljan.

Pojam indignacija dolazi od latinske imenice indignatio, odnosno glagola indignari. Prema rječnicima indignitet je ponašanje nedostojno časne osobe, čime se nanosi nepravda ili uvreda.

Bh. Hrvati s indignacijom su doživjeli uspostavu vlasti na federalnoj razini bez svojih legitimnih predstavnika. S indignacijom doživljavaju pokušaje da većinski narod u demografskom smislu u Mostaru bude manjinski u političkom pogledu. S indignacijom doživljavaju reagiranja pojedinih struktura na konačnu odluku nadležnih vlasti oko utemeljenja televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Jedna indignacija u BiH izaziva drugu, druga treću i obratno. Pa su pametni i moralni jednostavno – indignirani!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?