Vukoja pojašnjava

Što znači... Hladni rat

Frano Vukoja
10.08.2013.
u 11:47

U prenesenom smislu hladni rat je naziv za neprijateljske odnose među državama bez upotrebe oružja, ali s propagandno-ideološkim sredstvima

Predsjednik SAD-a Obama otkazao je susret s ruskim predsjednikom Putinom, što se trebao održati na marginama summita G20, kao američki odgovor na rusko odobrenje azila Edwardu Snowdenu koji je obznanio tajne podatke o prisluškivanju američke obavještajne agencije NSA. Politički analitičari pitaju se počinje li novi hladni rat ili je u pitanju obostrano „pokazivanje mišića“.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, hladni rat je razdoblje iza Drugog svjetskog rata, obilježeno krajnjom zaoštrenošću odnosa između SAD-a i SSSR-a i blokova koje se predvodile te države.

U prenesenom smislu hladni rat je naziv za neprijateljske odnose među državama bez upotrebe oružja, ali s propagandno-ideološkim sredstvima. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji hladni rat razdoblje međunarodnih odnosa od kraja 40-ih do početka 90-ih godina prošlog stoljeća, obilježeno međusobnim suprostavljanjem i nadmetanjem SAD-a i SSSR-a te njihovih saveznika u globalnim geopolitičkim, ekonomskim, strateškim i drugim odnosima. Učvršćen je bipolarnom strukturom međunarodnih odnosa (Istok - Zapad). Blokovska podjela prijetila je u nekoliko navrata da se hladni rat pretvori u izravni oružani sukob, vrući rat.

No, na političku scenu stupa Mihail Gorbačov, dolazi do ideološke i geopolitičke razgradnje sovjetskog bloka , zatopljavaju odnosi SSSR-a sa Zapadom i prestaje hladni rat. Na ovakvim vrućinama hladni rat dođe kao osvježavanje – povijesnog pamćenja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?