Vukoja pojašnjava

Što znači... Federacija

Frano Vukoja
22.11.2012.
u 10:21

Pojam federacija dolazi od kasnolatinske riječi foederatio i latinske riječi foedus, a znače savez, ugovor

Puno se govori o rekonstrukciji Federacije BiH, crtaju se nove karte županija, sastavnih dijelova FBiH, koja s RS-om čini državu BiH. Prema pravnoj znanosti federacija je država sastavljena od više saveznih (federalnih) jedinica koje su dio svojih suverenih prava prenijele na središnju (saveznu) vlast, a dio zadržale za sebe. No federacija može biti i neprofitna organizacija koja okuplja neka srodne organizacije (Šahovska federaciju, na primjer). Pojam federacija dolazi od kasnolatinske riječi foederatio i latinske riječi foedus, a znače savez, ugovor. U povijesnom poimanju federacija označava odnos između dvaju ili više političkih entiteta koji radi

ostvarenja određenog zajedničkog interesa uspostavljaju jednu zajedničku cjelinu. U suvremenom ustavno-pravnom značenju federacija označava posebne oblike složene države, među koje se ubrajaju i konfederacije. Državnopravna konstrukcija federacije počiva na kombinaciji načela superpozicije, autonomije i participacije. U Federaciji BiH pokušava se ojačati načelo superpozicije, a potpuno oslabiti načela autonomije i participacije. U pravilu sukobi između federacija i članica rješavaju se sudskim putem. A ne suprotno od toga. Načelo participacije ostvaruje se institucijom drugog doma federalnog parlamenta, u kojem se ostvaruje načelo jednake zastupljenosti nejednakih dijelova federacije. Tako je to po teoriji, a u praksi baš i nije uvijek tako. Pa valja ispraviti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?