Vukoja pojašnjava

Što znači... Eufemizam

Frano Vukoja
19.12.2012.
u 10:16

Eufemistično je ono što je izraženo na uljepšan način, izgovoreno u blažem obliku. Pojam potječe od grčke riječi euphemismos, a znači ublažavanje

U javnom govoru stvari i pojave često se ne nazivaju pravim imenom. Eufemizam je izraz ili, u retoričkom smislu, stilska figura koja nastaje kad se umjesto riječi za nešto loše, neugodno, nepristojno, zlokobno upotrijebi blaža riječ ili izraz. Pa se umjesto lagati kaže - zaobilaziti istinu. Često se radi ublažavanja ili uljepšavanja neke pojave koriste i riječi potpuno suprotnog značenja, kako bi se ta pojava činila manje neugodnom, manje uvredljivom, manje skandaloznom. Takvi eufemizmi zovu se antifrazama. Grci nemirno, negostoljubivo Crno more zovu - Gostoljubivim morem! Eufemizam se često koristi kad je riječ o tabu temama, raznim vulgarnostima. Tako za nekog uglednika neće reći da je prekršio bračni zavjet, nego da je imao avanturu. Nije se jako opio, nego malo zaružio. Eufemistično je ono što je izraženo na uljepšan način, izgovoreno u blažem obliku. Pojam potječe od grčke riječi euphemismos, a znači ublažavanje (EU kao prvi dio riječi znači nešto što je dobro, blago, ugodno, a riječ pheme znači govor). U BiH za nekog okorjelog unitaristu reći će da je bh. patriot, za nepopravljivog boljševika da je lijevo orijentiran. No, u javnom govoru u BiH imamo puno toga obrnutog od eufemizma. Tako onoga koji zahtjeva jednakopravnost naroda nepodnošljivo lako proglase nacionalistom, za onoga koji ne misli njihovom glavom, koji je jasan i kratak znaju reći da je - papak!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?