Vukoja pojašnjava

Što znači... Entitet

Frano Vukoja
19.11.2012.
u 10:42

Pojam entitet upravo dolazi od latinske riječi ens, entitas, a znači biće

Bosna i Hercegovina po Daytonskom sporazumu dvoentitetska je država. U Sarajevu uglavnom slažu se s tim da je takav ustroj nepravedan i da BiH treba biti jedinstvena država, u Banjoj Luci kažu da je srpske entitet neupitan, a bh. Hrvati složni su oko toga da država triju konstitutivnih naroda treba imati najmanje tri sastavne jedinice. Entitet je prema rječnicima ono što jest, cjelina nečega što postoji, značenje čega, ono što je posebno u stvarnosti ili u svijesti, bit bića kao takva. Pojam entitet upravo dolazi od latinske riječi ens, entitas, a znači biće. Entitet je i pojedinačnost koja se ispunjava sadržajem i ulazi u sastav cjeline političke zajednice, ali i računarskog programa, neke definicije… Hrvatska opća enciklopedija Leksikografskog zavoda ‘Miroslav Krleža’ navodi da je entitet i predmet promatran kao pojava s materijalnim jedinstvom kojemu se objektivno postojanje temelji samo na odnosima.

U skolastičkoj filozofiji entitet se upotrebljava kao ens rationis, a znači bit, jezgro misli. Entitet je i neutralna riječ za neki element svijeta. Pojam entitet ima, dakle, niz značenja. No, zanimljivo je kako dva entiteta u Bosni i Hercegovini imaju gotovo od svakog tog značenja ponešto, a opet su i nešto jedinstveno. Pogotovo i zbog činjenice da je BiH država dvaju entiteta i triju etniciteta. Ako BiH želi biti i biće u stvarnom smislu, mora nešto u vezi s tim promijeniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?