Vukoja pojašnjava

Što znači... Elitizam

Frano Vukoja
29.05.2013.
u 09:49

Pojam elita dolazi od latinske riječi eligere, a znači izabrati, odabrati. Zbog elitizma neki bi političari mogli ispasti iz - elite!

U posljednje vrijeme pojedinim političarima njihovi politički takmaci spočitavaju elitizam. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je elitizam stav prema kojem odabrani pojedinci ostvaruju nadmoćniju ulogu u svim područjima života i rada zajednice; ponašanje određeno prema „višim“ vrijednosnim kriterijima.

Prema Vladimiru Aniću, elitizam je ukupnost značenja, stavova i razmišljanja elitista. U pejorativnom smislu elitist je onaj koji je sklon naglašavanju uloge elite u društvu i ne podnose populizam. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je elitizam forsiranje „elitnih“ krugova, visokonaobraženih ljudi pred manje naobraženima u političkom životu.

Prema Klaiću, elitu čine izabrani ljudi, odličnici, „cvijet“, „krema“ nekog društva, neke zajednice, dok u Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je elita skupina osoba, manjina koja ostvaruje utjecaj i nadzor nad nekim ili na svim područjima društvenog života. Pojam vladajuće političke manjine potječe još od Platona koji je taj status pripisivao filozofima.

Danas je elita jedan od ključnih socioloških pojmova, postoje brojne teorije i još brojniji teoretičari elite. U suvremenom svijetu elita se „regrutira“ iz tri kompleksa moći: ekonomsko-industrijskog, vojno-industrijskog i intelektualno-političkog.

Pojam elita dolazi od latinske riječi eligere, a znači izabrati, odabrati. Zbog elitizma neki bi političari mogli ispasti iz - elite! A onda će se okomiti na populiste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?