Vukoja pojašnjava

Što znači... Eksponent

Frano Vukoja
20.02.2013.
u 11:39

Pojam dolazi od latinske riječi exsponens, a znači koji izlaže. Eksponent zna i da - slaže!

Bosna i Hercegovina vrvi od eksponenata raznih političkih opcija, a ima ih koji su eksponenti dvije pa i više njih.

U BiH mnogo toga može se množiti s tri, dijeliti s tri također, a pokušava se na sve načine da se podijeli s dva. U matematici eksponent je broj koji pokazuje koliko puta neki broj treba pomnožiti sam sa sobom. Postoji eksponencijalna funkcija, kao i eksponencijalna jednadžba. Eksponenti u politici imaju neku drugu računicu. Prema Vladimiru Aniću, eksponent je onaj koji se za koga ili čije interese izlaže oku javnosti, koji na sebe uzima javni dio nekog posla, najčešće u negativnom kontekstu. Pa tako se za nekoga kaže da je eksponent neke interesne skupine.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je eksponent i zastupnik, predstavnik, osoba koja zastupa javno ili skriveno interese, gledišta i slično neke skupine, ustanove, vlasti, stranke, politike. Dodaje se kako eksponent može biti izlagač, priređivač, sudionik izložbe.

Za nekoga se nepodnošljivo lako u Bosni i Hercegovini kaže da je eksponent neke politike koja BiH ne želi dobro. U isto vrijeme nekima se uporno gleda kroz prste. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku eksponiran je onaj koji je izložen, istaknut, koji se iskazuje, razotkriva, koji je uočljiv i prepoznatljiv. Mnogim eksponentima neke politike puno i ne smeta što se eksponiraju (izlažu javnosti, medijima) kao takvi. Pojam dolazi od latinske riječi exsponens, a znači koji izlaže. Eksponent zna i da - slaže!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije