Vukoja pojašnjava

Što znači... Dualizam

Frano Vukoja
26.07.2013.
u 10:55

Pojam potječe od latinske riječi dualis, a znači dvojan, dvostruk, koji je sastavljen od dva

BiH je asimetrična država triju etniciteta i dvaju entiteta, a problem joj čine razni dualizmi uzduž i poprijeko. Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji dualizam je dvojnost, dvojstvo, dvojno ustrojstvo; termin kojim se označuje da je nešto sastavljeno od dvaju elemenata, čimbenika, načela, područja i slično. Današnja BiH je odličan primjer dualizma kao pojma. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je dualizam u filozofiji prihvaćanje dvaju načela kao temeljnih kategorija stvarnosti (napr. duh i materija), suprotno od monizma. U religiji dualizam je učenje o dvjema suprotnim silama (napr. dobra i zla) koje se od iskona bore za prevlast. U fizici dualizam je temeljno načelo valne mehanike: čestice nekada pokazuju svojstvo valova, a valovi svojstvo čestica. Dualizam je i zajednica dviju država sa zajedničkom vladom, kao na primjer Austro-Ugarska Monarhija. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da dualizam u prenesenom smislu riječi znači dvojnost, nerazdvojnost. No, u BiH ima onih koji dualizmu odriču svojstvo nerazdvojnosti! Bosna i Hercegovina ima dualizam u svom imenu, ali on je najmanji problem.

Pojam potječe od latinske riječi dualis, a znači dvojan, dvostruk, koji je sastavljen od dva. Dualitet je karakter bića ili stvari koji je dvostruk, koji ima dva aspekta; dvojstvo, dualizam. U modernoj logici dualitet je princip kontradikcije (zakon dualiteta). No, neki dualiteti u BiH uopće nemaju – logike!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?