Vukoja pojašnjava

Što znači... Doktrina

Frano Vukoja
18.01.2013.
u 10:45

Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, indoktrinacija je nasilno, ali svrhovito usađivanje neke ideologije, zadojenost

Bosna i Hercegovina vrvi od raznih doktrina, od političkih, gospodarskih, diplomatskih, vojnih, filozofskih i drugih, ali i onih u pejorativnom smislu. A raznih indoktrinacija još je i više.

Prema rječnicima doktrina je ukupnost stavova, sudova, postavki, načela i teorija neke religije, političke stranke, filozofske škole, znanosti, umjetnosti… Doktrina je i naučavanje, nauk, s razrađenim i znanstveno postavljenim te usvojenim načelima u raznim područjima društvenih djelatnost, kojima se daju pravci i usmjeravaju djelovanja u praksi.

Tako vojna doktrina kao sažet izraz vojnog pristupa ratovanju treba biti opće poznata, jednako prihvaćena u sveukupnim oružanim snagama. Poznate su Trumanova i Brežnjevljeva doktrina. Pojam dolazi od latinske riječi doctrina, a znači nauk. Često zbog različitih političkih ili filozofskih polazišta određenih društvenih grupa i snaga na jednom mjestu i u isto vrijeme pojaviti se mogu različite doktrine, što uzrokuje razna unutarnja gibanja u društvu. Bosna i Hercegovina posebno je izložena raznim doktrinama iznutra i izvana.

No, u BiH još je više raznih indoktrinacija. Indoktrinirati znači nametati nekome neku doktrinu koja je protivna racionalnim razlozima, namjerno nekoga dovoditi u zabludu.

Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, indoktrinacija je nasilno, ali svrhovito usađivanje neke ideologije, zadojenost. Raznih zadojenosti u Bosni i Hercegovini ima previše, ali neke će morati biti odbijene od - sise!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?