Vukoja pojašnjava

Što znači... Diskurs

Frano Vukoja
17.12.2012.
u 10:21

Pojam potječe od latinske riječi discursus, a znači trčanje naprijed i nazad, optrčavanje, znači i običan razgovor

Sve češće u javnom govoru čujemo riječ diskurs. BiH ima svoj poseban kurs pa je i pojam diskurs u njoj priča za sebe. Diskurs je prema rječnicima i enciklopedijama govor, razgovor, rasprava, raščlanjivanje. U književnom smislu diskurs je tekst kao ostvarenje dijaloga između pisaca i čitatelja. No diskurs je i način i stil nečijega izlaganja s obzirom na temu ili područje djelatnosti u kojem se ostvaruje. Pa tako imamo društveni, politički, znanstveni, književni ili neki drugi diskurs. U lingvistici diskurs je nadređeni pojam za različite tipove teksta. Taj pojam u lingvistiku uveo je američki lingvist Z. S. Haris prije 60 godina i njime označio vezani slijed rečenica ili izričaja. Pojedini lingvisti određuju diskurs kao proizvod interaktivnog procese u sociokulturnom kontekstu, a za neke je konverzacijska interakcija. Diskurs je predmet proučavanja antropologije, spoznajnih znanosti, pragmatike, lingvistike.

Pojam potječe od latinske riječi discursus, a znači trčanje naprijed i nazad, optrčavanje, znači i običan razgovor, dok latinska riječ discurrere znači trčati uokolo. Sve ovo iz vremena starih Latina nekako previše ima veze s današnjom slikom i (ne)prilikom u BiH.

Diskurzivno je nešto što se izvodi iz logičnog prosuđivanja i zaključivanja, utemeljeno na razmišljanju, nešto racionalno i suprotno intuitivnoj spoznaji. Umjesto razgovora, raščlanjivanja, to jest diskursa, mnogi u BiH drže se svog – kursa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?